‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Krzysztof „Diablo” Włodarczyk w kuchni Roberta Sowy

 

Robert Sowa gotował z całą rodziną Włodarczyków, bowiem w kuchennych zmaganiach pomagała również żona i synek Krzysztofa, dzięki czemu w kuchni zapanowała miła, rodzinna atmosfera. Największym zaskoczeniem była dla wszystkich dbałość Krzysztofa o utrzymanie porządku na stole.

Jak zawsze przygotowane zostały dwa dania - indyjska potrawka z żeberek wieprzowych, białej mini kapusty i warzyw w pikantnym curry oraz zapiekany pstrąg na mini kapuście włoskiej z bekonem i świeżo siekaną bazylią. To doskonałe dania na zimowe dni, polecamy ich przygotowanie!

 

fot. Piotr Bławicki/ East News, źródło: Dzień Dobry TVN

Indyjska potrawka z żeberek wieprzowych, białej mini kapusty i warzyw w pikantnym curry

Składniki dla 4 osób:
1 kg chudych żeberek wieprzowych bez kości
Przyprawa do żeberek Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule cukrowe
8 pokrojonych w plastry pieczarek bez skóry
1 pokrojona w grube plastry marchewka
1 pokrojony w paski por (tylko biała część)
6 pokrojonych w plastry ząbków czosnku
1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
2 pokrojone w kostkę białe mini kapusty
500 ml rosołu z kury Kucharek
500 ml mleka kokosowego
200 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki pasty curry
Sok z cytryny lub trawa cytrynowa do smaku
Curry, kurkuma, chili pieprz cayenne, imbir Prymat, kumin do smaku

Sposób przygotowania:
Pokrojone żeberka wieprzowe posypać przyprawą do żeberek i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Dodać cebulę, pieczarki, marchew,  pora, czosnek, paprykę i kapustę.  Smażyć  kilka minut, a następnie wlać wino, rosół i mleko kokosowe. Całość dusić do miękkości przez około 1,5 godziny. Tak przygotowane aromatyczne mięso z warzywami zabielić śmietaną i doprawić do smaku. Podawać z długoziarnistym ryżem i świeżo siekaną kolendrą.

 

Zapiekany pstrąg na mini kapuście włoskiej z bekonem i świeżo siekaną bazylią

Składniki dla 4 osób: 
4 świeże wypatroszone pstrągi
2 łyżki przyprawy do ryb Prymat
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła
4 gałązki szałwii
4 ząbki czosnku

Mini kapusta włoska:
2 poszatkowane mini kapusty włoskie
1 pokrojona w kostkę cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 g pokrojonego w kostkę bekonu
100 ml białego wytrawnego wina
Miąższ z 4 pomidorów
Chili pieprz cayenne, kminek, słodka papryka węgierska Prymat do smaku
Szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone pstrągi  skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i obsmażyć z obu stron na patelni na oliwie z oliwek. Cebulę podsmażyć z bekonem, dodać kapustę, podlać białym winem i udusić na półtwardo. Następnie dodać pomidory i całość doprawić do smaku. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia, na niej ułożyć pstrągi nadziane masłem, czosnkiem i szałwią. Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowane ryby podawać z usmażonymi na maśle ziemniakami.