‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Konrad Birek w programie „Kawa czy herbata?”

 

Konrad, który niedawno wraz z Robertem Sową odwiedził Hiszpanię, zafascynowany jej smakami, postanowił przygotować dania charakterystyczne dla kuchni tego kraju. 

Tortilla z ziemniakami, szpinakiem i kiełbasą chorizo oraz szaszłyk z krewetek z szynką iberyjską i salsą verde to idealne dania na obiad, domowe przyjęcie lub karnawałowe spotkanie ze znajomymi. Gorąco polecamy!

TORTILLA Z ZIEMNIAKAMI, SZPINAKIEM I HISZPAŃSKĄ KIEŁBASĄ CHORIZO

Składniki dla 4 osób:
500 g ugotowanych na półtwardo ziemniaków
100 g pokrojonej w cienkie plastry kiełbasy chorizo
100 g świeżych liści szpinaku bez łodyg
100 g posiekanych suszonych pomidorów
50 g pokrojonych w plastry czarnych lub zielonych oliwek
4 pokrojone w plastry cebule dymki ze szczypiorem
6 jajek
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć ziemniaki, kiełbasę, cebulę i czosnek. Następnie dodać suszone pomidory, oliwki, szpinak i smażyć kolejne 5 minut. Całość zalać ubitymi jajkami ze szczypiorkiem. Tak przygotowaną tortillę smażyć pod przykryciem na małym ogniu, pilnując, aby danie się nie przypaliło. Po 5 minutach przewrócić tortillę na drugą stronę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sałatami sezonowymi i czerwonym winem.

 

SZASZŁYK Z KREWETEK Z SZYNKĄ IBERYJSKĄ I SALSĄ VERDE

Składniki dla 4 osób:
20 krewetek bez skorupek
4 łyżki oliwy z oliwek
10 plasterków szynki iberyjskiej
2 rozgniecione ząbki czosnku
sól, pieprz cytrynowy i ostra papryka do smaku

Salsa Verde:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 ugotowane na twardo i posiekane jajko
1 pęczek natki pietruszki
8 posiekanych filetów anchois
4 wyciśnięte i posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych kaparów
½ pęczka szczypiorku
2 łyżki octu winnego, sól, chili, pieprz cayenne do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki salsy dokładnie zmiksować, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Krewetki umyć i osuszyć, a następnie zamarynować w oliwie, czosnku i pozostałych przyprawach. Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół i w każdą połówkę zawinąć krewetkę. Tak przygotowane krewetki nadziać na długie wykałaczki i smażyć na ryflowanej patelni przez około 3 minut z każdej strony. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z salsą verde i chrupiącą bagietką.