‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Konkurs „Śledź Solony” – lista nagrodzonych!

Ku naszej ogromnej satysfakcji otrzymaliśmy kilkaset zgłoszeń. Nadesłane przepisy oceniane były przez Roberta Sowę, Grzegorza Łapanowskiego, Konrada Birka i Milenę Niedzielę (Advanced PR). Zgłoszenia były bardzo ciekawe, więc wyłonienie laureatów było niełatwym zadaniem.

Zatem uroczyście informujemy, że zwycięzcą konkursu został Dominik Pochmara, który jako nagrodę otrzymuje - zestaw naczyń kuchennych WELMAX o wartości 4000 zł. Danie Dominika - „marynowany śledź podany w galaretce z soku z buraka na trzy sposoby” urzekło jury, które jednogłośnie przyznało mu pierwsze miejsce. 

 

Składniki:
Śledź:
2 solone filety śledziowe
Mleko
1 cebula, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, oliwa, pieprz
Galaretka:
200 ml soku z buraków
Sól, pieprz, majeranek
10 g żelatyny
Sos:
Pomidorki cherry
oliwki
szalotka
natka pietruszki
ocet winny, oliwa
sól, pieprz
Dodatki:
1 burak, tymianek, sól, pieprz, cukier
1 gruszka, sok z cytryny, szczypiorek
Marynowane borowiki
100 ml śmietany ubitej na sztywno z dodatkiem chrzanu
Do dekoracji: koperek, sałata

Sposób przygotowania:
Śledzia wymoczyć w mleku, następnie zamarynować w oliwie z cebulą, koperkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Sok z buraków zagotować, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, rozpuścić w nim żelatynę. Do miseczki wlać galaretkę tak, aby przykryła dno. Gdy zastygnie ułożyć pas śledzia i zalać pozostałą galaretką, aby śledź został zatopiony. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki, oliwki w pierścienie. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać, dodać oliwę, ocet winny, sól i pieprz. Buraka piec w kieszeni z foli aluminiowej w temperaturze 140°C przez około 1,5 godziny z dodatkiem soli, pieprzu, cukru i tymianku. Po upieczeniu pokroić w cienkie paseczki (julienne).
Gruszkę również pokroić w cienkie paski (julienne), dodać sok z cytryny, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Borowiki pokroić w julienne. Na talerzu ułożyć sałatę, skropić oliwą i ułożyć na niej porcję galaretki ze śledziem. Wokół wylać sos, ułożyć bitą śmietanę aromatyzowaną chrzanem oraz julienne z buraka, gruszki i borowików. Przed podaniem danie udekorować koperkiem i szczypiorkiem.

 

II miejsce zajął Bartosz Jarosz, który zaproponował „Śledzia na pełnym morzu” i również wygrał zestaw naczyń WELMAX o wartości 4000 zł.

 

 

 

Składniki:
Płaty śledzia solonego
mleko
awokado
suszone pomidory w oleju
grzybki z zalewy octowej (np. słomkowe)
olej słonecznikowy lub rzepakowy
oliwa z oliwek
cebula
czosnek
przyprawy (pieprz, zioła)
cytryna

Śledzia moczyć w wodzie przez całą noc, przynajmniej raz wymieniając wodę, a następnie zalać mlekiem, odstawić na 2 godziny i odsączyć. Płaty śledziowe posypać ziołami i ułożyć w naczyniu, przekładając je cebulą i czosnkiem. Całość zalać oliwą i odstawić do następnego dnia. Kolejny dzień jest już dniem smakosza :).
Bartosz napisał jeszcze: „Moje ulubione śledzie nie wymagają żadnej tytanicznej pracy podczas przygotowania. Właściwie smak dania kryje się w jego prostocie. W moim ulubionym zestawie śledź łączy się z suszonymi pomidorami  z oleju oraz delikatnymi grzybkami z zalewy octowej na przekąskę (na zdjęciu tzw. grzyby słomkowe ). Smaku dopełnia oliwa z oliwek wymieszana uprzednio z dodatkową porcją ziół oraz duża ilość świeżo zmielonego pieprzu. Ostatnim moim wielkim odkryciem jest awokado z którego robię pastę do smarowania tostowanej bagietki. Jej skład to miąższ owocu i te same zioła, co w śledziach, oliwa z oliwek, pieprz i kilka kropel cytryny. Mmmm Smacznego! :)  Zdjęcie jest pewną wariacją na temat wymienionych składników a nazwa potrawy to "Śledź na pełnym morzu" :)”.

 

 

III miejsce i naczynia Welmax o wartości 4000 zł przypadły Miłoszowi Treli za „Tatar śledziowy z gruszką i imbirem”

 

 

Składniki:
100 g śledzia
½ obranej gruszki
Korzeń imbiru
½ czerwonej papryki
1 pęczek świeżego koperku
1 łyżeczka miodu
Mielona papryka chilli
Pieprz cytrynowy
1 jabłko
Ocet balsamico, por

Sposób wykonania:
Śledzia i gruszkę posiekać, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i starty świeży imbir. Wymieszać z miodem i posiekanym koperkiem, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym i odrobiną mielonego chili. Jabłko pokroić w cienkie plasterki i wysuszyć w piekarniku (ok. 15 min.). Tatar podawać na chipsach jabłkowych z dodatkiem pora i nutą balsamico.

Autor przepisu Miłosz Trela szefem kuchni Hotelu Senator *** w Zamościu.

 

IV miejsce oraz elektryczny grill/raclette firmy Severin o wartości 300 zł zasłużenie otrzymała Lidia Czyżewska za „Wiejskie roladki śledziowe”.

Składniki:
słoik filetów śledziowych
seler naciowy
żółty ser
kilka listków sałaty
awokado
świeży ogórek
koperek
oliwki
pieczywo Tünbrod
suszone pomidory
majonez

Wykonanie:
Awokado pokroić w plastry. Ogórka obrać i wydrążyć, a następnie pokroić w paski. Seler naciowy również pokroić w paski, sałatę umyć. Ser żółty pokroić w plastry. Pieczywo posmarować majonezem, ułożyć na nim plastry sera, następnie śledzie, sałatę, suszone pomidory i oliwki. Całość posypać koperkiem, zawinąć, odczekać 10-15 minut i pokroić na kawałki. Każdy kawałek przebić wykałaczką .

 

V miejsce zajęła Izabella Kulińska, która również otrzyma elektryczny grill/raclette firmy Severin o wartości 300 zł za „bliny ze śledziem”

Składniki:
2 śledzie solone
½ -1 szklanka oleju słonecznikowego (lub innego roślinnego)
½ cebuli
1 mała łyżeczka mielonego cynamonu
2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
5 łyżeczek majonezu albo kwaśnej śmietany
Bliny:
2 jajka kurze
2 dkg drożdży
½ szklanki ciepłej wody
ok. ½ szklanki mąki pszennej
ok. ½ szklanki mąki gryczanej
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
trochę oleju do smarowania patelni
szczypiorek i koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:
Śledzie dobrze wymoczyć (przez 12-24 godziny), kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie zdjąć skórę i wyfiletować. Mięso ryby pokroić na nieduże kawałki i włożyć do słoja. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, dodać do śledzia, całość zalać olejem tak, aby przykrył składniki. Odstawić na min. 24 h w chłodne miejsce. Rybę z cebulą odcedzić dokładnie z oleju, drobniutko posiekać albo zemleć. Doprawić cynamonem i gałką muszkatołową.
Bliny: drożdże rozmieszać z cukrem, dolać ciepłą wodę, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Mąki przesiać, dodać żółtka jaj, rozczyn i olej, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Z białek ubić pianę na sztywno,dodając niewielką ilość soli. Wymieszać ją delikatnie z wyrośniętym ciastem. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Smażyć nieduże placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem.  Ja nakładam je łyżką (1 czubata na jeden placuszek) i masa powinna lekko, ładnie rozpłynąć się na boki. Można je przewracać kiedy na powierzchni pojawią się wyraźne bąbelki. Gorące bliny posmarować pastą śledziową i ułożyć 3-4 piętra. Całość ozdobić z wierzchu kleksem śmietany/majonezu i posypać zieleniną.

Nagrody dla zdobywców miejsc 1-3 oraz 4-5:

 

 

Dodatkowo nadawcy pierwszych 50 zgłoszeń  zostali nagrodzeni książkami Roberta Sowy  „W poszukiwaniu smaku doskonałego".

Jury przyznało również pięć wyróżnień specjalnych, które przypadły następującym osobom:
- Barbara Nowacka za koktajlowe kanapeczki ze śledziem i kolorową salsą
- Henryka Stachowicz za śledzia na żytnim chlebie
- Elvis Woghiren z Francji
- Janina Gliszczyńska za śledzia korzennego w zielonym…
- Jakub Kasiński za śledzia w dobrym towarzystwie, czyli marynowanego z konfiturą z czerwonej cebuli i nutą dzikiej róży przekładany lasagne jabłkowo-miętową z pikantnym akcentem pianki z wasabi

 

Wyróżnione dania:

Nagrody w postaci książek autorstwa Roberta Sowy  „W poszukiwaniu smaku doskonałego" otrzymują: Łukasz Czugała, Małgorzata Ziółkowska, Anna Sadurska, Zbigniew Czyżewski, Adrian Krzywkowski, Tomasz Grzegorzewski, Małgorzata Pękala, Czesław Jaworski, Maria Pracz, Michał Siudziński, Anita Binkowska, Barbara Binkowska, Anna Chlond, Helena Staszyńska, Tomasz Górski, Jolanta Czesnokowa, Andrzej Pruchniewski, Wojciech Grześkowiak, Anna Gudzak, Barbara Dardzikowska, Anna Kasprzycka, Małgorzata Grzelak, Arkadiusz Czapski-Pruszak, Elżbieta Korzekwa,  Rafał Kabala, Anna Hoszowska, Sławomir Wolf, Piotr Adamski, Monika Rygalska-Dolat, Marcin Zawadzki, Juszko Emilian, Bernadeta Jarnot-Manecka, Grzegorz Wiśniewski, Maciej Pluta, Damian Marchlewicz, Mateusz Rosadziński, Krystyna Cisielska, Artur Dębiec, Jolanta Zagierska i Wanda Sotkiewicz.

Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy i zachęcamy do dalszego udziału w kulinarnych zmaganiach!