Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego i Grupa Dora Metal, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Zadaniem uczestników było przygotowanie przekąski wigilijnej na bazie pstrąga, jak również przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem piersi z kaczki, grzybów i jarmużu.
Tegoroczny konkurs składał się z dwóch etapów: konkurencji technicznej, jaką było filetowanie ryby oraz przygotowanie zakąski i dania głównego na bazie przygotowanych przez organizatorów składników.
W konkursie uczestniczyły 23 drużyny z całej Polski. Jury oceniało: technikę filetowania, przygotowanie mis en place, przygotowanie i czystość na stanowisku pracy, profesjonalny sposób wykonywania pracy, wygląd stanowiska pracy po zakończeniu pracy, kreatywność i estetykę podania oraz smak potrawy.
Najlepsi okazali się uczniowie warszawskich szkół gastronomicznych, którzy zajęli trzy pierwsze miejsca. Oto laureaci:
I miejsce: Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 przy ulicy Krasnołękiej w Warszawie
II miejsce: Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie, ul. Poznańska w Warszawie
III miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, ul. Majdańska w Warszawie
W imieniu Organizatorów konkursu, dziękujemy za wsparcie sponsorskie firmom: Limito, Janex, Gronex, Dora Metal, Pudliszki i Heinz Food Service.