‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Kolejny rok współpracy Roberta Sowy z LOT-em

 

Menu Roberta Sowy serwowane jest w samolotach LOTu w klasie biznesowej od 1 lipca 2009 roku. Menu otrzymało wiele pozytywnych opinii pasażerów - urzekło ich lekkością, różnorodnością i estetyką podania. To nowa, świetna jakość posiłków serwowanych na pokładach samolotów  polskiego przewoźnika. Dotychczasowa współpraca z Robertem Sową okazała się strzałem w dziesiątkę, dlatego została przedłużona o kolejny rok.

Przypomnijmy, że w ubiegłym roku Robert Sowa zwyciężył w konkursie zorganizowanym przez PLL LOT, w którym spośród szefów kuchni najlepszych warszawskich hoteli wyłoniono autora nowego menu dla pasażerów klasy biznes. Zaproponowane menu musiało nie tylko być smaczne i trafiać w gust pasażerów, ale również sprostać skomplikowanym wymogom technicznym związanym z transportem, ograniczoną przestrzenią na pokładzie i specyficznym warunkom na wysokości.

Robert Sowa uwzględnił te wymagania przygotowując swoje propozycje dla LOTu i dzięki spełnieniu wszystkich oczekiwań, to właśnie na podstawie jego receptur Spółka LOT Catering przygotowuje posiłki dla pasażerów podróżujących w klasie biznes.

Robert Sowa dołączył tym samym do grona znanych na świecie szefów kuchni, którzy opracowali menu dla pasażerów linii lotniczych. Dotychczas z amerykańskimi United Airlines współpracował Charlie Trotter, dla British Airlines dania komponował Michel Roux, a dla Thomsonfly menu stworzył włoski mistrz kulinarny Aldo Zilli.

Charlie Trotter (fot. charlietrotters.com)      Michel Roux (fot. Independent.co.uk)    Aldo Zilli (fot. Zilli-kitchenware.co.uk)

 

W nowym menu opracowanym przez Roberta Sowę znajdują się m.in.: puszysty omlet z wędzonym łososiem norweskim i marynowanymi pomidorkami cherry, warzywa pieczone w oliwie i ziołach podane z serem feta i sosem pesto z suszonych pomidorów, marynowany w ziołach udziec cielęcy z sosem z tuńczyka i czerwoną papryką, eskalopki wieprzowe zapiekane z aromatycznymi borowikami i złocistym serem mimolette oraz pieczona pierś z kaczki marynowana w imbirze podana na smażonych warzywach orientalnych z kolendrą i prażonymi ziarnami sezamu.

Skomponowano oczywiście również dania dla osób ze szczególnymi wymaganiami dietetycznymi - dla dzieci, wegetarian i diabetyków.

Wszystkim pasażerom życzymy smacznego!