Impreza rozpoczęła się o godzinie 14.00. Otworzył ją Paweł Pochwała (dziennikarz telewizyjny znany m.in. z programu „Kawa czy herbata?”) i mistrz kulinarny Robert Sowa, który tego dnia nie tylko dbał o podniebienia gości, ale również o ich edukację na temat flądry, jej wartości odżywczych i smakowych.
W części oficjalnej otwierającej imprezę na scenie dźwirzyńskiego amfiteatru powitano Pana Andrzeja Gościniaka (prezesa Stowarzyszenia Armatorów Łodziowych z Kołobrzegu i pomysłodawcę projektu Smaczna Flądra) oraz wójta Gminy Kołobrzeg – Pana Tadeusza Kowalskiego, dzięki któremu tak gorąco przyjęto wszystkich w Dźwirzynie.
Wśród gości honorowych, którzy pojawili się na imprezie byli także: Prezydent Miasta Kołobrzeg - Pan Janusz Gromek, Zastępca Dyrektora Zachodniopomorskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – Pan Arkadiusz Misiuro, Poseł na Sejm RP - Pan Marek Hok, Dyrektor Urzędu Morskiego w Słupsku - Pan Tomasz Bobin oraz przedstawiciel Departamentu Rybołówstwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Pan Adam Sudyk.
Na flądrowe rarytasy Roberta Sowy przybyli również: aktor Zbigniew Buczkowski oraz Michał Fajbusiewicz - autor i wieloletni prowadzący Magazynu Kryminalnego 997.
Po oficjalnym otwarciu, sceną dźwirzyńskiego amfiteatru zawładnęły kulinaria i dobra muzyka. Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Andrea Camastra i Konrad Birek (szefowie kuchni Restauracji „Sowa & przyjaciele”) oraz Ryszard Pilecki (szef kuchni Hotelu Diva SPA z Kołobrzegu) przeprowadzili kilka pokazów kulinarnych, podczas których udowodnili licznie zebranej publiczności, że flądra to nie tylko panierowana i smażona ryba znana z większości nadbałtyckich smażalni, ale również ryba, z której można przygotować mnóstwo pysznych dań.
Podczas festiwalu odbywały się również konkursy z wiedzy na temat flądry, a na zwycięzców czekały książki Roberta Sowy „Życie kocha jeść” i „Esencja Smaku” z imiennymi dedykacjami oraz „flądrowe” gadżety (m.in. koszulki i zapaski).
Odbywające się na scenie pokazy mistrzów kulinarnych i konkursy przeplatano występami muzycznymi, a na ustawionym obok sceny kulinarnym TIR-ze przez kilka godzin ekipa Roberta Sowy przygotowywała kolejne porcje dań degustacyjnych. Potrawy cieszyły się dużą popularnością, o czym świadczyła nie malejąca przez wiele godzin kolejka smakoszy pragnąca skosztować dań z flądry.
Flądra, flądra, flądra... Tak, to ona królowała tego dnia w Dźwirzynie i była wszechobecna… Mieszkańcy i turyści przemieszczali się z tackami, talerzykami i miseczkami wypełnionymi flądrowymi rarytasami.
A teraz kilka słów o tych, którym zawdzięczamy całe to flądrowe szaleństwo…
Wszystko za sprawą Stowarzyszenia Armatorów Łodziowych w Kołobrzegu, które podpisało umowę na promocję flądry z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Środki finansowe z funduszu PO RYBY 2007-2013 wspomagają ich starania w zakresie popularyzacji tej ryby. Rybacy sami wzięli sprawy w swoje ręce i postanowili zachęcić Polaków do jedzenia flądry, ale nie tylko… Stowarzyszenie Armatorów Łodziowych z Kołobrzegu dąży również do tego, aby jedzenie ryby było codziennością. Znając wartości odżywcze ryb i mając świadomość jakości produktów rybnych, które wprowadzają do obrotu, Zarząd i członkowie Stowarzyszenia zdecydowali się na podjęcie wielkiego wyzwania – postanowili przekonać społeczeństwo, że jedzenie ryb morskich, w tym szczególnie flądry, powinno mieć miejsce częściej niż tylko podczas wakacyjnego pobytu nad morzem.
Projekt „Smaczna flądra” współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycję w zrównoważone rybactwo. Operacja ma na celu przeprowadzenie akcji promującej spożycie flądry wśród lokalnych społeczności, turystów z całej Polski przebywających w miejscowościach nadmorskich oraz studentów w większych ośrodkach akademickich.
Zapraszamy Państwa do czynnego udziału w kampanii – wyrażania opinii na temat walorów smakowych flądry, zabaw kulinarnych z flądrą w kuchni, wysyłania przepisów na smaczną flądrę wraz ze zdjęciami przygotowanych dań. Najlepsze pomysły zostaną nagrodzone, a przepisy opublikowane w specjalnym magazynie kulinarnym. Aha i jeszcze jedno! Prosimy o regularne śledzenie portalu www.smacznafladra.pl. Znajdziecie tam Państwo bieżące informacje o kolejnych działaniach w ramach projektu, liczne konkursy i ciekawe przepisy.