‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Festyn Rybny w Kętrzynie

 

 

 

 

Tego dnia w hali widowiskowo-sportowej MOSiR i na przylegającym do niej terenie odbył się wielki Festyn Rybny zorganizowany w ramach kampanii promującej ryby i produkty rybne pod nazwą "Rybka samo zdrowie". 

Całodzienną imprezę kulinarno-muzyczną poprowadził wspólnie z Robertem Sową popularny polski prezenter i dziennikarz radiowo-telewizyjny Roman Czejarek.

Na scenie mistrz kulinarny Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski oraz Konrad i Mateusz Birkowie gotowali wspólnie z Burmistrzem Kętrzyna – panem Krzysztofem Hećmanem. Panowie przygotowali wspólnie 300 porcji dań na bazie ryb. Były to:
- zupa rybna z grzybami, śmietaną i świeżo siekanym koperkiem
- sandacz z sosem z sera pleśniowego Lazur, szpinaku i suszonych pomidorów
- filety z halibuta w czosnku i rozmarynie podane z bobem duszonym w śmietanie 

W programie imprezy znalazło się wiele atrakcji, m.in.: konkurs kulinarny o "Złotą Patelnię Burmistrza Miasta Kętrzyn", konkursy dla publiczności, porady dietetyków,  koncerty zespołów „Bez sponsora” i „Wodny patrol” oraz degustacja dań przygotowanych przez kulinarny team Roberta Sowy. Mistrzowie kulinarni nie tylko udowodnili, że dania rybne mogą cudownie smakować, ale również opowiadali i ich wartościach zdrowotnych i o korzyściach płynących z włączenia ich do naszej codziennej diety. 

 

Obok hali, w której odbywała się impreza zaparkował kulinarny TIR, na którym bezpłatnie wyserwowanych zostało 1500 porcji dań przygotowanych na bazie ryb. Dania przygotował oczywiście kulinarny team Roberta Sowy (Krzysztof Baranowski, Robert Wojnarowski, Sebastian Jakimiak, Konrad Kornaszewski oraz sushi master Kamil Antosik).

W menu znalazły się m.in.: 
- różne rodzaje sushi z marynowanym imbirem, sosem sojowym i japońskim chrzanem wasabi;
- filety śledziowe w salsie meksykańskiej
- pieczony pstrąg z kompozycją warzyw i sosem serowym
- śledzie serwowane na sposób wiejski
- marynowany łosoś norweski z jarzynami sezonowymi
- filety śledziowe w sosie musztardowym
- karp królewski ze szpinakiem i serem pleśniowym Lazur
- śledzie w śmietanie

W konkursie kulinarnym zorganizowanym przez Burmistrza do zmagań o „Złotą Patelnię” stanęło 8 kętrzyńskich restauracji i lokali gastronomicznych (City Club, TROPS, Dom Bankietowy Finezja, Księżycowy Dworek, Zajazd Agros, Restauracja & Pub Fanaberia, Banialuka i Środowiskowy Dom Samopomocy w Kętrzynie). Każda ekipa miała za zadanie przygotować dwie zimne przystawki i jedno danie główne na bazie ryby, jak również zaaranżować swoje stanowisko.

 

Dania i stoiska konkursowe oceniało jury w składzie: Robert Sowa (przewodniczący), Grzegorz Łapanowski, Ewa Waszczak (dietetyk) oraz Paweł Owad (rzecznik prasowy Urzędu Miasta w Kętrzynie). W konkursie najpyszniejsze dania wyserwował Zajazd Agros, który zwyciężył również jako autor najciekawszego wystroju. Drugie miejsce zajęła restauracja City Club, a trzecie Dom Bankietowy Finezja.

Nagrodę specjalną otrzymał Środowiskowy Dom Samopomocy w Kętrzynie. 

Wszystkim serdecznie gratulujemy!

 

Operacja finansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.