‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Festiwal Ryby z Robertem Sową w USTRONIU MORSKIM!

 

Mocnym uderzeniem Strażackiej Orkiestry Dętej „Morka”, która poprowadziła paradę uliczną wprost do amfiteatru w Ustroniu Morskim rozpoczął się I Festiwal pt.”Ustrońskie smaki rybne”. W paradzie ulicznej wzięły udział grupy kolonijne, które konkurowały o miano najlepiej przebranej kolonii. Pomysłowe stroje nawiązywały do pracy na morzu. Młodzież wcieliła się w kapitanów, rybaków, wędkarzy, nie zabrakło też syrenek morskich. Wyróżnienia za udział w paradzie morskiej i najlepsze przebrania otrzymały: kolonia letnia Caritas oraz kolonia letnia z ośrodka „Cechsztyn”.

 

Kołobrzeska Lokalna Grupa Rybacka zorganizowała konkurs wiedzy o programie unijnym PO Ryby, okazało się, że i tu zainteresowanie było duże, a wśród biorących udział nie zabrakło kompetentnych odpowiedzi. Atrakcyjne nagrody ufundowane przez Hotel „Lambert SPA” trafiły do: Anny Karyś z Kielc, Sylwestra Pietrzyckiego z Kołobrzegu oraz Beaty Lasoty z Kamiennej Góry.

Główną atrakcją Festiwalu były bez wątpienia popisy mistrza kulinarnego Roberta Sowy oraz jego kucharzy, którzy dbali o to aby nikt, kto przyszedł do ustrońskiego amfiteatru nie był głodny. Popisowe dania Roberta Sowy jak magnes przyciągnęły tłumy, które szczelnie wypełniły ustroński amfiteatr. Można było spróbować: fileta z flądry marynowanego w marynacie z czosnku i rozmarynu podanego z duszonym bobem w śmietanie. Kolejnym daniem była pikantna zupa rybna z pomidorami i papryką węgierską. Robert Sowa opowiadał o tym jak przygotowano potrawy i zachęcał do jedzenia ryb bałtyckich. Pikantne filety z łososia z gruszkami aromatyzowanymi śliwowicą, miodem i kardamonem zachwycały szczególnie panów, a zupa rybna z dorszem i świeżo siekanym koperkiem trafiła w gusta kulinarne większości pań.

 

Na zakończenie kulinarnych fajerwerków serwowano filety z dorsza podane na ragout z soczewicy i pomidorów. Jeśli ktoś był jeszcze głodny, mógł też spróbować dań serwowanych przez ustroński Hotel Lambert Spa, którego szef kuchni Wiesław Ogrodowski Mistrz Carvingu i Sztuki Nowoczesnego Grillowania osobiście nadzorował stoisko promocyjne i czuwał, aby dania, które serwowano smakowały wyśmienicie.

Ogromne emocje i doping ze strony publiczności wzbudził Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza ustrońskich smaków”. Jury złożone z mistrzów kulinarnych, sędziujących w krajowych i międzynarodowych konkursach kulinarnych w składzie:
1. Robert Sowa – Przewodniczący
2. Wiesław Ogrodowski – Członek Komisji
3. Andrzej Jakomulski – Członek Komisji
przyznało wyróżnienia:
Małgorzacie Stanisławczyk za zupę rybną z grzankami,
Grupie WODNIK za sandacza na sosie żurawinowym z kaszą gryczaną i borowikami,
Justynie Kosińskiej – Jankowiak za łososia w sosie poziomkowym, gotowanego w botwinie na placuszku cukiniowym z sałatką szczawiową,
Helenie Bieluczyk za łosia w warzywnej otulinie,
Barbarze i Jerzemu Kołakowskim za krewetki a’la Gacek,
Arletcie Karabelskiej za dorsza w sosie tysiąca wysp,
Grzegorzowi Grzywnowiczowi za dorsza z warzywami w sakiewce,
Irenie Krawczyk za dorsza z żurawiną.

Tytuł „Mistrza Ustrońskich smaków” i I miejsce otrzymał Witold Miśtak uzyskując 44 pkt. (na możliwe 45) za dorsza na pierzynce z konfitury cebulowej z sosem pokrzywowym, II miejsce przyznano Markowi Iwańczykowi– 39 pkt. za dorsza smażonego w sosie a’la Marek, III miejsce otrzymała Teresa Kontak i Wioletta Krawczyk – 38 pkt. za śledzia w pomidorach z pieczarkami.

 

Większość dań prezentowanych podczas konkursu można znaleźć w publikacji „Ustrońskie smaki rybne”, która została wydana przy okazji Festiwalu. Publikacja stanowi swoisty przewodnik po popisowych daniach z Ustronia Morskiego. Publikację rozdawano bezpłatnie na stoisku promocyjnym Ustronia Morskiego. Były też stoiska promocyjne Kołobrzeskiej Lokalnej Grupy Rybackiej, Lokalnego Punktu Informacji Europejskiej ze Świdwina. Podczas imprezy nie zabrakło także muzyki szantowej w wykonaniu zespołu Kubryk. Wybijano okolicznościowe monety. Były animacje dla dzieci, oraz Fireshow, a na zakończenie można było potańczyć i pośpiewać podczas koncertu zespołu Specyficzni. Wszystko wskazuje na to, że pomysł przyjął się dobrze i będzie kontynuowany w kolejnych latach, a Ustronie Morskie będzie się promowało smacznymi potrawami z ryb bałtyckich.

Impreza dofinansowana została z Programu Operacyjnego "Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007 – 2013" w ramach projektu pn. "Promocja obszaru Stowarzyszenia Kołobrzeska Lokalna Grupa Rybacka poprzez organizację imprezy Ustrońskie wariacje rybne".

Źródło: www.ustronie-morskie.pl