‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Ferier: Nowy catering lotniczy w Polsce

Z okazji otwarcia nowej firmy, która ma ambicje rozwoju na cały kraj, w jej siedzibie w pobliżu warszawskiego lotniska odbyła się uroczystość. Właścicielami tego nowoczesnego zakładu gastronomicznego są Janusz Napiórkowski, Rafał Pietrusa, Mateusz Głuch oraz Marzena Hiller- Napiórkowska. Wśród zaproszonych gości znaleźli się najważniejsi przedstawiciele linii lotniczych latających z Polski, reprezentanci portów lotniczych, a także innych firm handlingowych działających w branży lotniczej. Obecny był również przedstawiciel redakcji Pasazer.com. 

Impreza odbyła się w siedzibie firmy w nowoczesnym kompleksie The Park Warsaw przy ul. Krakowiaków. Ferier uruchomił tam również restaurację oraz kuchnię i zaplecze techniczno-administracyjne. Łącznie firma zajmuje 1300 metrów kw. powierzchni. 
 
Kantyna dla pracowników biur w The Park Warsaw przeznaczona jest dla kilkuset osób i stanowi dodatkową działalność Ferier. Główną pozostanie catering lotniczy, w którym będą wykonywane posiłki dla kilku tysięcy pasażerów dziennie. Dla ponad 100 gości z branży lotniczej rozwinięty był czerwony dywan, a każdego z nich witały hostessy i pracownicy Feriera. Obecny był także znany kucharz Robert Sowa, który współpracuje z firmą i przygotował menu na bankiet.  
 
Podczas gdy goście schodzili się na bankiet, zastawiony stół zwiastował smaczny, świeżo przygotowany posiłek. 
 
Gości powitała Magdalena Kapuściak, szefowa cateringu w firmie Ferier. Zapowiedziała, że firma będzie wyróżniać się najlepszej jakości posiłkami. Na razie Ferier obsługuje klientów prywatnych - do pierwszego samolotu posiłek z firmy trafił już drugiego dnia działalności. Wkrótce mają zostać podpisane kontrakty z przewoźnikami lotniczymi. 
 
Przed rozpoczęciem poczęstunku Robert Sowa, który razem z szefem kuchni Ferier Pawłem Barszczakiem i innymi współpracownikami przygotował menu, opowiedział o potrawach. Sowa z wielką pasją opowiada o kuchni. Podkreślił także, że wejście nowej firmy na rynek cateringu lotniczego to odważna, ale dobra decyzja i życzył powodzenia Ferierowi. 
 
 
Dla gości przygotowane były m.in. delikatne matiasy śledziowe oraz ostrygi.  Goście mogli również skosztować delikatnego łososia wędzonego na ciepło, świeżo smażonych krewetek z sosem tajskim oraz combra jagnięcego. 
 
Jak podkreślił Sowa, kuchnia Feriera należy do najnowocześniejszych. Są w niej m.in. profesjonalne maszyny do wolnego gotowania (slow cooking), a także najnowszej generacji chłodziarki szokowe.  
 
Ferier zamierza specjalizować się w daniach z najwyższej półki, choć Michał Sokołowski, przedstawiciel firmy odpowiedzialny za sprzedaż lotniczą zaznacza, że oferta zależy od preferencji linii lotniczych. Dzięki nowoczesnej kuchni Ferier jest w stanie przygotować dowolny posiłek, który będzie charakteryzował się powtarzalnością i wyjątkowym smakiem. Ferier posiada też na miejscu sortownię wózków cateringowych. Przygotowany załadunek będzie wcześniej kontrolowany przez skaner bezpieczeństwa, dlatego też droga z kuchni do samolotu będzie szybka i bezproblemowa. 
 
Na inaugurującym działalność firmy bankiecie dużą popularnością cieszyły się dania serwowane przez samego Roberta Sowę, który chętnie też opowiadał o kuchni. Widać, że jest prawdziwym pasjonatem gotowania. Nie mogło zabraknąć deserów, a najważniejszym był delikatny tort z logiem firmy. 
 
Daniom towarzyszyły alkohole dostarczone przez firmę Komers. Poza winem do wyboru były drinki z tradycyjnymi, mocniejszymi alkoholami. Przygotowywali je profesjonalni, jedni z czołowych w kraju barmani. 
 
W ciągu najbliższych tygodni Ferier zapowiada ekspansję. Jak informują przedstawiciele firmy, inwestorzy dali wolną rękę co do rozwoju spółki, co umożliwi zdobycie mocnej pozycji na polskim rynku. 
 
Źródło: www.pasazer.com
Autor: Dominik Sipiński