‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 4 – turecka zupa z soczewicy

Przed Wami przepis na zupę z soczewicy pochodzący z kuchni tureckiej, który Robert zaprezentował 5 września w programie "Doradca Smaku". To danie wegetariańskie, niezwykle aromatyczne i urozmaicone chlebkami pita i kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli lubicie orientalne smaki, ta zupa powinna się znaleźć w waszym menu.

Turecka zupa z soczewicy

Składniki:
Na zupę:
Czosnek - 3 ząbki
Cebula - 1 sztuka
korzeń pietruszki - 1 sztuka
marchew - 1 sztuka
seler - 1/2 sztuki
ziemniak - 1 sztuka
masło - 50 gramów
soczewica brązowa - 500 gramów
bulion warzywny - 1 litr
pita - 3 sztuki
cytryna - 1 sztuka
śmietana - 100 mililitrów
szczypiorek - kilka gałązek

Do smaku:
kmin rzymski
słodka papryka Prymat
sól morska Prymat
chili pieprz cayenne Prymat

Sposób przygotowania:
Ugotuj warzywa (pietruszkę, seler, marchew, ziemniaka). Soczewicę ugotuj lub dodaj gotową z puszki.
Czosnek kroimy w talarki. Cebulę, pietruszkę, marchew, seler, ziemniaki kroimy w grubą kosteczkę. Rozgrzewamy garnek, roztapiamy masło. Dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mieloną słodką czerwoną paprykę. Następnie wrzucamy do garnka pokrojoną pietruszkę, marchewkę, seler oraz ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy. Do tak podsmażonych warzyw dodajemy soczewicę, ponownie mieszamy. Dodajemy kmin rzymski. Wlewamy do garnka bulion warzywny, mieszamy. Doprawiamy solą morską.
W międzyczasie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia chlebki pita. Pieczemy je 5-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ugotowaną zupę blendujemy. Dodajemy chili pieprz cayenne.

Podanie:
Zupę krem przelewamy do talerza. Chlebki pita wyciągamy z piekarnika. Kroimy na 4 części (ćwiartki). Umytą cytrynę rolujemy dłonią i kroimy w plasterki. Dwie łyżki kwaśnej śmietany dodajemy do każdego talerza z turecką zupą. Pokrojonym szczypiorkiem posypujemy zupę krem oraz kwaśną śmietanę w miseczce.

Źródło: doradcasmaku.pl