‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 24 – kurczak teriyaki

Czwartkowy wieczór, 10 października... Kolejna odsłona programu "Doradca Smaku" na antenie TVN. Tym razem szef Robert przeniósł nas do Azji, przygotowując kurczaka teriyaki z warzywami i ryżem.

Kurczak teriyaki

Składniki dla 4 osób:
pierś z kurczaka – 1 sztuka
olej rzepakowy - 100 mililitrów
olej sezamowy - 100 mililitrów
czosnek - 2 ząbki
czerwona cebula - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
ryż jaśminowy - 1 szklanka
zielony groszek - 1/2 szklanki
sos sojowy - 1 łyżka
kiełki sojowe - 1 garść
kiełki groszku cukrowego - 1 garść
szczypiorek - 1 pęczek

Na marynatę:
olej rzepakowy - 4-5 łyżek
sos teriyaki - 4-5 łyżek
sok z limonki - z 1 owocu
czosnek - 1 ząbek
musztarda miodowa Prymat - 1-2 łyżeczki

Do smaku:
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat
Czarnuszka

Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż jaśminowy.

Składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka kroimy na pół, oba płaty oczyszczamy i wkładamy do marynaty.

Rozgrzewamy patelnię z olejem rzepakowym i sezamowym. Kurczaka smażymy krótko z obu stron, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 10-15 minut w 180°C z termoobiegiem. Im większa pierś, tym dłużej trzeba ją piec.

Czosnek szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Rozgrzewamy patelnię z olejem sezamowym i rzepakowym. Warzywa smażymy krótko, około minuty. Wrzucamy ryż, groszek. Dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej, sos sojowy oraz kiełki. Gaz wyłączamy i mieszamy.

Podanie:
Warzywa wykładamy na talerz. Mięso kroimy na plastry, kładziemy przy warzywach. Posypujemy szczypiorkiem i czarnuszką.

Podpowiadamy! Dla złagodzenia aromatu oleju sezamowego należy go połączyć z olejem rzepakowym.

Źródło: doradcasmaku.pl