‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 20 – quesadilla z kurczakiem i awokado

Kuchnia amerykańska to także kuchnia Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańska. Jednym ze sztandarowych dań tej kuchni jest quesadilla, którą Robert zaprezentował widzom TVN w 20 odcinku programu „Doradca Smaku” wyemitowanym w czwartek 3 października. Macie ochotę na quesadille z kurczakiem i awokado? Zatem do dzieła, poniżej znajdziecie wskazówki, jak ją przygotować 😊

Quesadilla z kurczakiem i awokado

Składniki:
Quesadilla:
Twaróg - 125 g
kwaśna śmietana - 2 łyżki
kapary - 15 g
czerwona cebula - 1/2 szt.
papryczka chili - 2 szt.
rzodkiewki - 3 szt.
filety z kurczaka kukurydzianego - 2 szt.
awokado - 1 szt.
tortilla pszenna - 4 szt.
serek śmietankowy naturalny - 90 g
ser gouda - 125 g
oliwki zielone - 1 garść
świeża kolendra

Marynata:
olej rzepakowy - 50 ml
musztarda sarepska - 2 łyżeczki
syrop klonowy - 25 ml
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej – 1,5 łyżeczki

Przyprawy Prymat do smaku:
sól morska
pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:
Do szklanej miski dodajemy twaróg i go kruszymy, następnie kwaśną śmietanę, mieszamy. Dla podkręcenia smaku dodajemy kapary. W drobną kosteczkę siekamy pół czerwonej cebuli, dodajemy do sałatki. Jedną papryczkę chili kroimy bardzo drobno, wrzucamy do miski. Rzodkiewki trzemy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do sałatki. Do smaku dodajemy sól, pieprz i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Siekamy dużą ilość świeżej kolendry, dodajemy do sałatki.

Do szklanej miski wlewamy olej rzepakowy. Dodajemy musztardę oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do marynaty przyprawę do dań kuchni meksykańskiej. Do marynaty wkładamy kurczaka, dokładnie go maczamy. Wykładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażymy od strony skóry. Kiedy osiągniemy złocisty kolor, przekładamy i smażymy drugą stronę kurczaka.

W międzyczasie kroimy w piórka drugą połówkę czerwonej cebuli oraz jedno awokado. Awokado wydrążamy łyżką i kroimy w paski. Oliwki kroimy w paseczki. Usmażonego kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki.

Pszenne tortille smarujemy naturalnym serkiem śmietankowym. Układamy kurczaka, a następnie posypujemy pokrojone oliwki. Układamy warstwę awokado i warstwę z cebuli. Na wierzch trzemy na tarce o grubych oczkach żółty ser i przykrywamy drugą tortillą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (pergaminem) kładziemy tortillę i pieczemy około 15 min w 180 stopniach.

Podanie:
Podpieczone tortille kroimy na osiem części. Pokrojone tortille wykładamy na talerz. Podajemy do nich schłodzony sos. Dekorujemy pokrojoną w plasterki drugą papryczką chili.

Warto wiedzieć!

Źródło: doradcasmaku.pl