‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 16 – lasagne wegetariańska

Czwartek, 26 września. Kolejna odsłona programu „Doradca Smaku” na antenie TVN. Tym razem Robert postawił na przepis kuchni włoskiej i popularną lasagne. Ale tym razem nie bolognese, ale wegetariańską. Zamiast mięsa mamy zatem bakłażan i pomidory, a dla ozdoby listki czerwonej bazylii. Koniecznie spróbujcie!

Lasagne wegetariańska

Składniki:
Bakłażan - 3 szt.
olej rzepakowy (lub oliwa) - 50 ml
makaron lasagne - 7 płatków
ser twardy - 200 g
pomidory - 3 szt.
bazylia czerwona - kilka liści

Sos pomidorowy:
Czosnek - 2 ząbki
biała cebula - 1 szt.
olej rzepakowy (lub oliwa) - 50 ml
pomidory pelati - 200 g
kapary - 1 łyżka

Sos beszamelowy:
Masło - 1/3 kostki
mąka pszenna - 2 łyżki
śmietanka 18% - 500 ml
cytryna - 1/2 szt.

Do smaku:
zioła kuchni włoskiej
pieprz biały mielony
gałka muszkatołowa mielona
sól morska

Sposób przygotowania:
Umyte bakłażany kroimy w plastry. Posypujemy dużą ilością świeżo mielonej soli morskiej. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy olej rzepakowy i wykładamy bakłażana. Podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plastrami bakłażanów. Usmażone talarki wykładamy z patelni na deskę, układając jeden na drugim w dwóch rzędach.

Czosnek rozgniatamy dłonią, siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli ciągle mieszając. Dodajemy pomidory pelati, mieszamy. Dokładamy kapary. Do smaku dodajemy zioła kuchni włoskiej, mieszamy.

Do drugiego rondelka wrzucamy masło i roztapiamy. Dodajemy mąkę pszenną, szybko mieszamy tak, aby mąka połączyła się razem z masłem, robiąc klasyczną zasmażkę. Dodajemy śmietankę, najpierw ¾, mieszamy i znowu dolewamy pozostałą resztę ¼. Rozbijamy mąkę do gładkiej konsystencji sosu. Sos doprawiamy białym pieprzem. Cytrynę wałkujemy, kroimy na pół. Sos doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (z ręki robimy siteczko, aby pestki nie wpadły do środka) energicznie mieszając. Do smaku dodajemy gałkę muszkatołową w zależności od preferencji smakowych. Następnie dodajemy szczyptę soli morskiej.

Ser żółty ścieramy na dużych oczkach.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem (zamiennie można użyć oliwę w zależności od preferencji smakowych). Ciasto lasagne (3 płaty) kładziemy na spód naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Nakładamy wcześniej przygotowane bakłażany (jeden za drugim). Dodajemy cztery łyżki sosu pomidorowego. Następnie osiem łyżek sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem. Dodajemy kolejną warstwę bakłażanów oraz plastry lasagne (4 sztuki), lekko dociskamy, aby ciasto nasiąknęło tłuszczem. Ponownie wykładamy resztę sosu pomidorowego oraz beszamelowego. Kroimy pomidory w grube plastry, a następnie wykładamy nimi lasagne. Ponownie posypujemy żółtym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.

Podanie:
Gotową lasagne wykładamy na talerz. Dekorujemy listkami czerwonej bazylii.

Wskazówki:
1/ Sos jest bardziej aksamitny, kiedy dodajemy śmietankę zamiast mleka.
2/ Dodajemy biały pieprz, aby nie było widać czarnych kropeczek pływających w sosie beszamelowym.
3/ Można użyć soku z cytryny albo soli, aby zniwelować gorycz bakłażana.

Źródło: doradcasmaku.pl