‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 11 – zupa rybna ucha

Przed Wami przepis z kuchni rosyjskiej – zupa ucha, czyli zupa rybna z dodatkiem warzyw. Podajcie ją plastrem cytryny, świeżą natką pietruszki oraz z chrupiącymi grzankami posmarowanymi masłem i czosnkiem. Zobaczcie, jak przygotował tę zupę Robert Sowa w środowy wieczór, 18 września, w 11. odcinku programu „Doradca Smaku”.

Zupa rybna ucha

Składniki:
Na zupę:
Czosnek - 2 ząbki
Cebula - 1 sztuka
Marchew - 2 sztuki
Seler - 1 sztuka
Ziemniaki - 3 sztuki
filet z sandacza - 1 sztuka
filet z karpia - 1 sztuka
olej rzepakowy - 3 łyżki
masło - 25 gramów
liść laurowy - 6 sztuk
bulion rybny - 1 litr
cytryna - 0,5 sztuki
natka pietruszki - 1 pęczek

Na grzanki:
Bagietka - 1 sztuka
Masło - 25 gramów
Czosnek - 1 ząbek

Do smaku:
liść laurowy
sól morska - MŁYNEK Prymat
pieprz kolorowy ziarnisty
ziele angielskie

Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki. Seler korzeniowy oraz ziemniaki kroimy w mniejszą i większą kostkę. Filety z sandacza i z karpia kroimy w większe kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy oraz masło. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, następnie warzywa: marchewkę, seler i ziemniaki, mieszamy. Całość podsmażamy. Dodajemy rybę, delikatnie mieszamy. Wrzucamy liście laurowe. Dolewamy bulion. Do smaku dodajemy mielone ziele angielskie, delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą. Rolujemy cytrynę, którą następnie kroimy w plastry i dorzucamy do zupy. W moździerzu rozgniatamy kolorowy pieprz, który dodajemy do zupy, całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do zupy nie gotując jej (chcemy zachować witaminy z pietruszki).

Bagietkę kroimy w małe kromki. Dodajemy do masła starty ząbek czosnku. Smarujemy grzanki masłem czosnkowym. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Grzanki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni (lub przy użyciu funkcji podwójnego grilla).

Podanie:
Gotową zupę wylewamy na talerz. Dodajemy plasterek cytryny oraz gałązkę natki pietruszki. Podajemy z grzankami.

Uwagi:
Ugotuj warzywa (marchew, seler, ziemniaki).
Ugotuj bulion rybny: czosnek, cebula, por, marchewka, seler, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, głowy i grzbiety karpia oraz sandacza - zamiennie można użyć karpia, lina, suma (ryby słodkowodne) lub łososia, dorsza czy flądrę (ryby morskie).

Warto wiedzieć!
1/ Jak olej się szybko rozchodzi w garnku to znaczy, że garnek jest dobrze nagrzany.
2/ Podsmażanie warzyw doda aromatu zupie.

Źródło: doradcasmaku.pl