‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 10 – kurczak tikka masala

Wtorek, 17 września... Kolejny odcinek programu „Doradca Smaku”, a w nim nowa propozycja kulinarna mistrza Sowy dla widzów TVN. Tym razem przepis na potrawę pochodzącą z … Wielkiej Brytanii, ale inspirowaną kuchnią indyjską. Kurczak tikka masala – aromatyczny, bo doprawiony czosnkiem, imbirem oraz ostrą papryką mieloną. Pyszne danie na lunch, obiad lub kolację.

Kurczak tikka masala

Składniki:
Na kurczaka:
Maślanka - 250 mililitrów
musztarda miodowa - 2 łyżeczki
podudzia z kurczaka zagrodowego - 4 sztuki
czosnek - 2 ząbki
cebula - 1 sztuka
olej rzepakowy - 100 mililitrów
przecier pomidorowy - 4 i 1/2 łyżki
pomidory pelati - 250 mililitrów
chleb naan - 3 sztuki
śmietanka 30% - 100 mililitrów
bulion drobiowy - 50 mililitrów
śmietana - 3 łyżki
natka kolendry - 1 pęczek

Do smaku:
garam masala
imbir
papryka ostra mielona
sól morska - MŁYNEK Prymat

Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy naturalną maślankę. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy miodowej i łączymy ze sobą. Do smaku dodajemy imbir oraz przyprawę garam masala, dokładnie mieszamy. Dodajemy umytego, osuszonego, kurczaka bez kości. Dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy na kilka minut.

Siekamy czosnek i kroimy w drobną kosteczkę cebulę. Olej rzepakowy wlewamy na patelnię. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Czekamy, aż cebula z czosnkiem się zeszklą. Chwilę podsmażamy. Dodajemy na patelnię zamarynowanego kurczaka. Opiekamy mięso z obydwu stron do złocistego koloru. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone w kosteczkę pomidory pelati. Dodajemy ostrą czerwoną mieloną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dla złagodzenia potrawy dodajemy śmietankę 30%. Wlewamy odrobinę bulionu z kurczaka i dusimy około 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy chlebki naan oraz sos.

Na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy chlebki naan. Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy chlebki (poziom środkowy). Pieczemy około 5-7 min.

Do miski wrzucamy zimną kwaśną śmietanę, posiekaną kolendrę oraz drobno posiekaną pikantną czerwoną papryczkę. Doprawiamy solą morską. Dokładnie mieszamy.

Podanie:
Kurczaka wykładamy na talerz. Chlebki naan kroimy na ćwiartki. Układamy je na talerzu z kurczakiem. Podajemy z sosem.

Warto wiedzieć!
1/ Olej rzepakowy możesz zastąpić arachidowym.
2/ Mięso zamarynowane w maślance powoduje, że staje się ono miękkie, kruche i soczyste.
3/ Czerwoną papryczkę podczas krojenia trzymamy za ogonek!

Źródło: doradcasmaku.pl