‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 1 – kurczak w pięciu smakach

W poniedziałek, 2 września, wystartował jedenasty sezon programu "Doradca Smaku". Jego gospodarz Robert Sowa zaproponował danie chińskie uwielbiane przez Polaków - kurczaka w pięciu smakach.

Zapraszamy do oglądania kulinarnych propozycji Roberta Sowy. Emisja na antenie TVN codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10 oraz od wtorku do piątku o 7.50.

Kurczak w pięciu smakach

Składniki:
olej sezamowy - 30 mililitrów
sos rybny - 30 mililitrów
syrop klonowy - 30 mililitrów
sos sojowy - 40 mililitrów
musztarda delikatesowa Prymat - 3 łyżeczki
olej rzepakowy - 70 mililitrów
udźce z kurczaka - 6 sztuk
czosnek - 2 ząbki
papryczka ostra - 2 sztuki
cebula czerwona - 1 sztuka
biała część pora - 1/3 sztuki
papryka czerwona - 1/3 sztuki
papryka żółta - 1/3 sztuki
grzyby shimeji - 1 garść
mąka kukurydziana - 3 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem - 3 gałązki
prażone orzechy nerkowca - 1 garść
bulion warzywny - 1/2 litra
Do smaku:
Przyprawa do dań kuchni chińskiej
Pieprz zielony ziarnisty Prymat

Sposób przygotowania:

Do szklanej miski dodajemy dwie łyżki oleju sezamowego, sos rybny, syrop klonowy, sos sojowy oraz musztardę. Wlewamy cztery łyżki oleju rzepakowego, dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej. Wszystko dokładnie mieszamy.

Udziec z kurczaka moczymy w marynacie, chowamy do lodówki. Marynujemy około 1-2h (im dłużej tym lepiej!).

Siekamy czosnek. Ostre papryczki, cebulę, białą część pora oraz paprykę żółtą i czerwoną kroimy w grubą kostkę. Odcinamy grzybnię z shimeji. Do rozgrzanego garnka wlewamy trzy łyżki oleju rzepakowego, następnie łyżkę oleju sezamowego. Wrzucamy czosnek, papryczkę chilli, cebulę, pora, żółtą i czerwoną paprykę oraz grzyby shimeji. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa mają być chrupiące!). Zielony pieprz rozgniatamy w moździerzu (ugniatamy wedle uznania - grubiej lub na miazgę), dodajemy do warzyw. Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy mięso (nie dodajemy tłuszczu, bo udziec był w marynacie). Sos z marynaty zostawiamy na później. Oprószamy mięso delikatnie mąką kukurydzianą. Kurczaka podsmażamy na złocisty kolor z obu stron. Całość smażymy około dwóch minut (krótki czas smażenia wynika z obecności w marynacie syropu klonowego, który szybko się pali). Łyżką cedzakową przekładamy warzywa na patelnię z kurczakiem. Tak połączone warzywa z kurczakiem delikatnie podlewamy bulionem warzywnym (lub rosołem z kury - dowolność). Dusimy na wolnym ogniu około 25-30 minut.

Podanie:
Gotowego kurczaka wykładamy na talerz. Posypujemy grubo krojonym szczypiorem cebulki dymki wraz z białą częścią pokrojoną w piórka. Posypujemy prażonymi orzechami nerkowca.

Wskazówki:

Jeśli nie macie:

Na bulion warzywny: marchewka, seler, por, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, podpieczona cebula.

Do obsmażania mięsa nie używamy tłuszczu, ponieważ marynata, w której znajdował się udziec z kurczaka zawierała m.in. olej sezamowy oraz rzepakowy.

Źródło: doradcasmaku.pl