‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 7 – makaron linguine z owocami morza

13 marca Robert Sowa w roli Doradcy Smaku TVN zaprezentował kolejną kulinarną perełkę. Tym razem było to danie zapożyczone z kuchni włoskiej - makaron linguine z owocami morza.

Owoce morza królują na włoskich stołach, więc w daniu mamy krewetki, małże i kalmara. Do tego białe wytrawne wino, prażone orzeszki pinii, oraz przyprawa do dań kuchni włoskiej, która nadaje daniu prawdziwie włoskiego smaku.

Makaron linguine z owocami morza

Składniki:
2 ząbki czosnku
1 szalotka
4-5 suszonych pomidorów Smak
150 ml oliwy
10 krewetek Black Tiger
150-200 g małży
1 kalmar
sok z połowy cytryny
100 ml białego wytrawnego wina
1,5 pomidora bez skóry
200-250 g makaronu linguine
1 pęczek świeżej bazylii
orzeszki pinii (prażone)
pachnotka

Do smaku:
zioła kuchni włoskiej Prymat
pieprz czarny grubo mielony Prymat
sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Sposób przygotowania:
Czosnek i szalotkę siekamy, suszone pomidory kroimy w paski. Garnek rozgrzewamy i wlewamy oliwę. Posiekane składniki podsmażamy, doprawiamy ziołami kuchni włoskiej. Dodajemy krewetki, małże, kalmara (oczyszczonego ze szkieletu i zewnętrznej błony), pokrojonego w kostkę i całość mieszamy, wyciskamy sok z cytryny, podlewamy białym winem. Pomidory kroimy w ćwiartki i wycinamy miąższ, pozostałe części pomidorów kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z owocami morza. Całość doprawiamy pieprzem grubo mielonym i solą morską. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron linguine. Bazylię siekamy i dodajemy do makaronu, wsypujemy orzeszki pinii i dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz. Całość dekorujemy pachnotką.

Źródło: DoradcaSmaku.pl