‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 2 – pałki kurczaka z fasolą i pomidorami

We wtorek, 4 września, w drugim odcinku IX sezonu programu kulinarnego "Doradca Smaku" Robert Sowa przygotował pałki z kurczaka z fasolą i pomidorami. Wyglądają znakomicie, a jak smakują? Sprawdźcie sami, poniżej znajdziecie szczegóły dot. ich przygotowania. Smacznego!

Pałki z kurczaka z fasolą i pomidorami

Składniki:
4 pałki z kurczaka
300 ml oleju
2-3 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
6 pieczarek
200 g pomidorów pelati
70 g białej fasoli
20 g czarnych oliwek Smak
1 pęczek kolendry
1 papryczka chili
2 łyżki kwaśnej śmietany
Do smaku: po kilka szczypt przyprawy do kurczaka pikantnej, suszonych pomidorów z ziołami, soli morskiej w młynku Prymat

Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy 50 ml oleju i miód, dodajemy przyprawę do kurczaka i  mieszamy. Do tak stworzonej marynaty wkładamy pałki kurczaka i wstawiamy do lodówki.
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w ćwiartki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę i pieczarki, doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, a następnie mieszamy. Dodajemy pomidory pelati, białą fasolę i czarne oliwki, doprawiamy solą, całość mieszamy, a później dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
Do osobnego garnka wlewamy 100 ml oleju i rozgrzewamy. Pałki kurczaka wyciągamy z lodówki i smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, następnie wlewamy rosół i dusimy przez 30–40 minut. Siekamy natkę kolendry i paprykę chili. Na talerz wykładamy sos z pomidorami pelati i fasolą, na wierzchu układamy pałki z kurczaka, polewamy marynatą. Na danie wykładamy kwaśną śmietanę, posypujemy kolendrą i papryką chili.

Źródło: doradcasmaku.pl