‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 5 – indyk w panko z sałatką włoską

Poniedziałek, 10 września - piąty odcinek IX sezonu programu Doradca Smaku. Tym razem Robert zaproponował widzom TVN pysznego chrupiącego indyka w panko z aromatyczną i zdrową sałatką włoską. Macie ochotę na to danie? Nie ma problemu, zdradzamy, jak je przygotować :) Smacznego!

Indyk w panko z sałatką włoską

Składniki:
1 opakowanie mixu sałat
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju
3 ząbki marynowanego czosnku Smak
7 pomidorków koktajlowych
15 ml oliwy
150 ml oleju rzepakowego
4 filety z indyka
2 jajka
100 g mąki
100 g panierki panko
80 g pestek dyni
Świeża bazylia
Suszone pomidory z ziołami Smak
Do smaku: przyprawa do indyka, sól morska w młynku, pieprz czarny w młynku Prymat

Sposób przygotowania:
Mix sałat wsypujemy do miski. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do sałaty, odkrawamy końcówki ogórka i obieramy ze skóry. Skrajamy ogórka obieraczką, do pojawienia się pestek, dodajemy do miski. Wlewamy olej z marynowanego czosnku. Czosnek siekamy i dodajemy. Pomidory kroimy na pół i dodajemy do sałatki, dodajemy oliwę i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Do osobnej miski wlewamy 50 ml oleju, dodajemy przyprawę do indyka, mieszamy. Filety z indyka delikatnie rozbijamy i przekładamy do marynaty, odstawiamy na 15 minut.
Rozbijamy jajka i mieszamy, eskalopki obtaczamy w mące, następnie w jajku i w panko – panierujemy z każdej strony.
Suchą patelnię rozgrzewamy, wsypujemy pestki dyni i prażymy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 100 ml oleju i wkładamy eskalopki, smażymy z dwóch stron. Na talerz wykładamy sałatkę, dodajemy 1 łyżkę prażonych pestek z dyni. Na deskę wykładamy ręcznik papierowy, na który kładziemy eskalopki z indyka, następnie z ręcznika przekładamy mięso na talerz. Z wierzchu dekorujemy listkiem bazylii.

Źródło: doradcasmaku.pl