‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 31 – krem porowo-ziemniaczany z wędzonym pstrągiem

W środę, 24 października, Robert zaproponował widzom programu Doradca Smaku przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę na chłodne jesienne wieczory, czyli idealną na panujące za oknem chłody :) Oto zupa porowo-ziemniaczana z wędzonym pstrągiem i twarogiem! Pyszna, zdrowa i pożywna, zatem nie pozostaje nam nic innego, jak tylko życzyć smacznego!

PS. Jutro wieczorem również zapraszamy przed telewizory. Włączcie TVN i czekajcie na kolejną kulinarną propozycję Roberta o godz. 20.50!

Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym pstrągiem

Składniki na 3-4 porcje:
3 ząbki czosnku
3 szalotki
2 pietruszki
2 pory
100 ml oleju rzepakowego
2 ziemniaki
700 ml rosołu z kury
200 g wędzonego pstrąga
300 g twarogu
1/3 kostki masła
4 łyżki śmietany 18%
20 g kiełków jarmużu
Do smaku:
gałka muszkatołowa cała Prymat
papryka słodka mielona Prymat
pieprz biały mielony Prymat
sól morska - MŁYNEK Prymat
Pieprz czarny – MŁYNEK Prymat

Sposób przygotowania:
Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Szalotkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Białe części pora kroimy wzdłuż na pół i szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy przygotowane składniki. Smażymy przez około 2 minuty, mieszając.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do składników w garnku. Całość doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową. Następnie wlewamy rosół z kury i mieszamy.
Pstrąga obieramy ze skóry i dzielimy na większe kawałki bez ości. Do miski przekładamy twaróg, doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem i papryką słodką, mieszamy.
Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku pieprzem białym, dodajemy masło, mieszamy. Do śmietany dodajemy 1-2 łyżki ciepłej zupy i mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy i ponownie mieszamy.
Zupę wlewamy do talerza, nakładamy twaróg, na wierzch układamy filety z pstrąga. Dekorujemy świeżymi kiełkami.