‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 28 – tatar z pstrąga tęczowego

Czwartkowy wieczór, 18 października... Kolejny odcinek programu Doradca Smaku TVN, a w nim Robert Sowa i jego kolejne danie. Tym razem coś na zimno - pyszna i zdrowa przystawka. Jeśli lubicie świeże ryby, to coś dla Was! Tatar z pstrąga tęczowego z cukinią i chrupiącymi grzankami.

Tatar z pstrąga tęczowego

Składniki na 1-2 porcje:
400 g fileta z pstrąga tęczowego
4-5 suszonych pomidorów z ziołami Smak
20 g oliwek zielonych Smak
10 g kaparów całych
60 g konserwowych ogóreczków z chili Smak
½ cebuli
2 łyżeczki musztardy delikatesowej Smak
1 cukinia
20 g kiełków jarmużu
2 jajka przepiórcze
4 łyżeczki kawioru z łososia
4 grzanki
200 ml oliwy
Do smaku: sól ziołowa, chili pieprz cayenne Prymat

Sposób przygotowania:
Pstrąga kroimy w kostkę i wkładamy do miski, wlewamy 100 ml oliwy, doprawiamy solą ziołową, mieszamy i odstawiamy. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki, zielone oliwki i kapary siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Ogóreczki konserwowe, wraz z papryką chili i cebulką perłową z zalewy, kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do miski z pstrągiem. Następnie dodajemy musztardę delikatesową i ponownie mieszamy.
Cukinię kroimy na cienkie plastry. Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy z obu stron plastry cukinii. W trakcie doprawiamy do smaku solą morską i chili pieprzem cayenne. Usmażone plastry cukinii osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dwa metalowe ringi smarujemy w środku oliwą. Tatar przekładamy do ringów. Na talerzach układamy plastry cukinii, na nich tatar. Ringi zdejmujemy. Na każdej porcji układamy kiełki jarmużu, przekrojone na pół jajko przepiórcze i kawior.