‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 20 – wegetariańska potrawka z czerwoną fasolą

W czwartkowy wieczór, 4 października, w 20. odcinku programu "Doradca Smaku" Robert przygotował wegetariańską potrawkę z czerwonej fasoli, cukinii, pieczarek, papryki i oliwek. To danie ma dwie główne zalety - jest proste w przygotowaniu i naprawdę sycące. Spróbujecie?

Wegetariańska potrawka z czerwoną fasolą

Składniki na 1-2 porcje:
1 czerwona papryka
1 cukinia
2 ząbki czosnku
1 cebula
200 g pomidorów pelati
200 g czerwonej fasoli
5 pieczarek
30 g zielinych oliwek Smak
30 g czarnych oliwek Smak
4 sztuki sera burrata (po 125 g każda)
1 pęczek świeżej bazylii
10 g orzechów pistacjowych niesolonych
150 ml oleju rzepakowego
Do smaku: przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat, chili pieprz cayenne Prymat,
sól morska - MŁYNEK Prymat

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Paprykę kroimy w średniej wielkości plastry. Cukinię kroimy na pół, usuwamy nasiona, następnie kroimy w większe na kawałki.
Na rozgrzanym w garnku oleju podsmażamy cebulę, czosnek i cukinię. W trakcie mieszamy. Dodajemy pomidory, czerwoną fasolę, zielone oliwki, mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawą do dań z fasoli.
Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Doprawiamy do smaku solą i chili pieprzem cayenne. Pieczarki przekładamy do warzyw i dodajemy czarne oliwki. Bazylię i orzechy pistacjowe siekamy. Na talerz wykładamy potrawkę z warzyw i ser burrata. Posypujemy bazylią i orzechami pistacjowymi.