1 października w programie "Doradca Smaku" Robert Sowa zaprezentował klasyczne smaki i połączenia - grillowany ser kozi z karmelizowaną figą i konfiturą z gorzkiej pomarańczy podawany na grzankach z brioszki z sałatką z buraczków. Co Wy na to? Macie ochotę na tę przystawkę? Tak prezentuje się na talerzu. A jak smakuje? Przygotujcie i spróbujcie - naprawdę warto!
Grillowany ser kozi z sałatką
Składniki na 1-2 porcje:
500 g roladki z koziego sera
4 figi
4 łyżeczki miodu
50 g kiełków słodkiego groszku
1 op. Sosu sałatkowego włoskiego Prymat
4 całe marynowane buraczki
1 czerwona cebula
3 łyżki wody
3 łyżki oliwy
4 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
2 łyżki konfitury z gorzkiej pomarańczy
1 brioszka
20 g masła
Do smaku: cynamon cały Prymat
Dekoracja: jabłuszka kaparowe Smak
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesypujemy zawartość opakowania sosu włoskiego, dodajemy wodę, olej i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w plastry buraczki i kiełki, mieszamy.
Figi kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy figi częścią wewnętrzną i polewamy miodem. Dodajemy 2 części kory cynamonu i karmelizujemy.
Ser kozi kroimy na plastry po ok. 1 cm i grillujemy z obu stron na patelni. Brioszkę kroimy na kromki i również grillujemy z obu stron
Sałatkę przekładamy do miseczek, posypujemy orzeszkami, na wierzchu układamy jabłuszka kaparowe. Na kromki broszki kładziemy grillowany ser kozi i figi. Podajemy z konfiturą z pomarańczy.