We wtorek, 25 września, w 14 odcinku programu "Doradca Smaku" Robert zaproponował widzom TVN danie inspirowane kuchnią słonecznej Hiszpanii - ośmiornicę z potrawką z ziemniaków, pomidorów i kaparów. Smacznego!
Ośmiornica z potrawką z ziemniaków i pomidorów
Składniki na 1-2 porcje:
600 g ugotowanej ośmiornicy
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 ugotowane ziemniaki
1 pomidor malinowy bez skóry
1 łyżka kapary Smak z zalewą
1 pęczek natki pietruszki
Do smaku: przyprawa do ziemniaków, papryka wędzona mielona, pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Na patelni na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone w plastry ząbki czosnku, przekrojone na pół ugotowane w łupinach ziemniaki, doprawiamy do smaku przyprawą do ziemniaków, kolejno dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiając solą i pieprzem, a następnie kapary z odrobiną zalewy oraz posiekany pęczek natki pietruszki. Na drugiej rozgrzanej patelni z olejem smażymy ugotowane macki ośmiornicy po 2-3 minuty z każdej ze stron i doprawiamy je wędzona papryką. Warzywa przekładamy na półmisek, a na nich układamy ośmiornicę i posypujemy natką.