‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku express, odc. 7: grzanki ze szpinakiem i półgęskiem

W kolejnym, siódmym odcinku Doradcy Smaku express, Robert Sowa przygotował prawdziwe śniadanie mistrzów - grzanki ze szpinakiem i półgęskiem.

Półgęsek to wędlina z wędzonej w naturalnym dymie piersi gęsi. Dawniej serwowany na staropolskich dworach szlacheckich. Dziś pojawia się na naszych talerzach dość rzadko. Dajmy mu szansę i stwórzmy z niego coś pysznego! W końcu czasem warto sięgnąć po coś luksusowego nawet w zaciszu własnego domu :).

Robert Sowa doskonale wie, jak przyrządzić z jego udziałem kulinarny rarytas. Kombinacja kilku prostych składników da znakomity efekt końcowy. Nie wierzycie – spróbujcie sami. Przed przygotowaniem grzanek ze szpinakiem i półgęskiem skorzystajcie z pomocnych porad:

 

Grzanki ze szpinakiem i półgęskiem

Składniki:
4 kromki chleba wieloziarnistego
200 g szpinaku baby
100 g półgęska
3 ząbki czosnku
1 biała cebula
2 jaja
2 łyżki posiekanych Suszonych pomidorów z ziołami Smak
8 łyżki pokruszonego sera koziego
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Do smaku: Sól morska, Sól ziołowa Prymat, Papryka ostra Prymat
Do ozdoby: świeży tymianek

Sposób przygotowania:
Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy pokrojone w kostkę czosnek i cebulę. Następnie dodajemy pokrojony w julienne półgęsek (najpierw kroimy w plastry, a następnie w paseczki). Dodajemy szpinak i doprawiamy solą ziołową.
W międzyczasie w tosterze przypiekamy 4 kromki pieczywa i nacieramy je przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
Do szpinaku na patelni dodajemy połowę sera koziego, jajka oraz pokrojone suszone pomidory, doprawiamy ostrą papryką, mieszamy i podsmażamy do delikatnego ścięcia jajek.
Grzanki układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy szpinak, całość posypujemy resztą sera koziego i pestkami słonecznika. Zapiekamy 5 minut w temperaturze 200 stopni.
Grzanki podajemy na talerzu, ozdobione świeżym tymiankiem.

Źródło: doradcasmaku.pl