‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku express, odc. 2: Gazpacho z chipsem serowym

Kolejny odcinek programu "Doradca Smaku express" za nami. W czwartek, 18 maja, Robert Sowa przygotował gazpacho z chipsem serowym - idealny chłodnik na ciepłe wiosenne i letnie dni.

Gazpacho to tradycyjna hiszpańska zupa, która nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Do przygotowania tego lekkiego dania potrzebujemy niewiele - surowe warzywa i kilka aromatycznych dodatków. Robert Sowa zdradza, jak sprawnie usunąć gniazda nasienne z papryki i ogóra oraz prosty sposób na nieprzywieranie sera do tarki. Dzięki tym wskazówkom pyszne gazpacho przygotujecie w niecały kwadrans!

Obejrzyjcie koniecznie!

GAZPACHO Z CHIPSEM SEROWYM

Składniki:
4 duże pomidory bez skóry
1 obrany świeży ogórek
2 ząbki czosnku
1 duży pęczek kolendry
1 papryka
4 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki wody mineralnej
2 kromki pieczywa pszennego tostowego
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny, Papryka słodka mielona Prymat

Chipsy serowe:
2 łyżki orzechów laskowych
6 łyżek startego parmezanu
Oliwa z oliwek (do posmarowania tarki)
Gałka muszkatołowa cała Prymat

Sposób przygotowania
Obrane ze skóry pomidory pokroić w kostkę. Paprykę pokroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić na pół, za pomocą łyżki usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Do miksera kielichowego wrzucić przygotowane składniki. Dodać oliwę z oliwek, wodę mineralną i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką mieloną.

Z pieczywa odciąć skórkę i pokroić w kostkę. Przełożyć do miksera wraz z połową pęczka kolendry i pokrojonym w plastry czosnkiem. Całość zmiksować i odstawić do lodówki do schłodzenia.

Parmezan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser nie będzie się przyklejał do tarki, jeśli zostanie posmarowany wcześniej oliwą. Orzechy laskowe rozdrobnić za pomocą noża na mniejsze kawałki.

Na blasze pokrytej pergaminem wyłożyć 6 porcji sera (powinny być w kształcie płaskich placków), posypać je rozdrobnionymi orzechami i doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 10-15 minut (aż ser się zrumieni).

Schłodzone gazpacho podawać z chipsem serowym i listkami świeżej kolendry.

Źródło: doradcasmaku.pl