‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Daria Widawska i Dorota Deląg w kuchni z Robertem Sową

Obie panie udowodniły, że potrafią  nie tylko świetnie gotować, ale również zagadać Roberta, który jak wiemy także potrafi sporo opowiadać. Na początku aktorski duet zdecydowanie wiódł prym w walce na słowa i nie dał Robertowi możliwości wypowiedzenia się. Ale kolejne wejścia antenowe należały już do kulinarnego mistrza.

Podczas ostatniego przed wakacjami niedzielnego kącika kulinarnego przygotowane zostały dwa dania na bazie kurek, na które właśnie rozpoczyna się sezon – makaron pappardelle z kurkami duszonymi w śmietanie oraz marynowana pierś z kaczki z kurkami i truskawkami. Daria zaproponowała dodatkowo swoją ulubioną zupę krem ze szparagów.

Jak na zamknięcie sezonu przystało, Robert przygotował pożegnalny tort. Zapowiedział też, że po wakacjach nadal będzie kucharzył w niedzielne poranki w programie Dzień Dobry TVN. 

A więc do zobaczenia we wrześniu!

 

MAKARON PAPPARDELLE Z KURKAMI DUSZONYMI W ŚMIETANIE, POMIDORAMI, SOSEM PESTO I PŁATKAMI PARMEZANU

Składniki dla 4 osób:
600 g ugotowanego makaronu pappardelle
50 ml oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę małe cebule
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku 
200 g oczyszczonych i umytych kurek
60 g szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej) 
50 ml białego wina
200 ml śmietany 36%
1 mały pęczek świeżej bazylii
80 g sparzonych pomidorów bez skóry i nasion
1 łyżka sosu pesto
1 łyżka pokrojonych w paseczki (julienne) suszonych pomidorów
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
50 g płatków sera parmezan
Kucharek Smak Lata do smaku

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulę i czosnek, dodać kurki i pokrojoną w paski szynkę dojrzewającą (np. parmeńską), a następnie wlać białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, dodać makaron i posiekany koperek, doprawić do smaku przyprawą Kucharek Smak Lata. Makaron dokładnie wymieszać z sosem i przełożyć na talerz.
Sparzone pomidory pokroić na cząstki, połączyć z suszonymi pomidorami, sosem pesto i orzeszkami pinii. Tak przygotowane pomidory ułożyć na makaronie, całość posypać płatkami parmezanu.

 

PIERŚ Z KACZKI MARYNOWANA W ROZMARYNIE PODANA NA KURKACH Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM KREMEM BALSAMICO

Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kaczki (po 200 g każda)
Marynata:
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 op. pikantnej przyprawy do drobiu Prymat
Kilka gałązek śwież rozmarynu

200 g kurek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę małe cebule
50 ml bulionu warzywnego Kucharek
50 ml białego kremu balsamico
80 g świeżych truskawek
Kilka listków świeżej mięty
Kucharek Smak Lata do smaku

Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte piersi z kaczki zamarynować we wszystkich składnikach marynaty, odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać kurki, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość  doprawić do smaku przyprawą Kucharek Smak Lata, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.
Kaczkę wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie piec około 12 minut w temperaturze 200ºC.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie  każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami. Tak przygotowane danie podawać z bukietem ulubionych, chrupiących sałat.

 

DUET KREMóW SZPARAGOWYCH Z GRILLOWANYMI KREWETKAMI

Składniki dla 4 osób:
300 g białych i zielonych szparagów
2 nieduże ziemniaki
1 cebula
100 ml oliwy z oliwek
2 x 500 ml rosołu warzywnego Kucharek
200 ml śmietany 36%
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Cukier
80 g krewetek 16/20
½ łyżeczki imbiru Prymat
½ łyżeczki sambal oelek
1 łyżka prażonych ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:
W dwóch garnkach zagotować po 500 ml rosołu warzywnego. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać ją do gotujących się wywarów. Szparagi umyć, obrać i włożyć do wywaru (każdy rodzaj osobno). Zupy doprawić do smaku cukrem, solą czosnkową i pieprzem Prymat. W celu zagęszczenia zupy można dodać do każdej z nich po jednym ziemniaku. Zupy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i zabielić śmietaną. Krewetki zamarynować w oliwie z oliwek, imbirze i sambal oelek, zgrillować i podawać wraz z zupą. Całość posypać prażonymi ziarnami słonecznika.