Na zaproszenie przyjaciół Robert wyjechał do słonecznej Bułgarii. Gościnność mieszkańców, ich pogodne charaktery, umiłowanie do biesiad i wieczornych śpiewów była miłą odmianą w czasie zapracowanych wakacji.
Oprócz zwiedzania ciekawych miejsc w DINEVI RESORT SVETI VLAS, najważniejszym punktem jak na szefa kuchni przystało była degustacja i poznawanie bułgarskiej kuchni.
Zachwycony słodyczą pomidorów podawanych z białym, słonym serem oczwym- sirene, pastami z warzyw jak lutenica (z papryki i warzyw) oraz urnebes (pasta serowa) i owocami morza, Robert dokumentował fotograficznie wszystkie talerze.
W menu była tez banica- tradycyjny placek w formie ślimaka, makaron z vongolami, lody z miętowym likierem Menta, a wszystko przyprawione czubricą, która została przywieziona do Polski, jak na przyprawowe prezenty przystało.
Miłym akcentem był przygotowany przez przyjaciół nocleg, w pokoju bułgarskiej gwiazdy piłki nożnej Christo Stoiczkowa.
Przyjemny czas u bułgarskich przyjaciół szybko minął, ale wspomnienia i inspiracje na długo zostaną w pamięci.