‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Akademia Kulinarna iLunch – inauguracja projektu

 

Akademia Kulinarna iLunch to cykl spotkań połączonych z warsztatami kulinarnymi, specjalnie zorganizowanych dla grupy współpracujących z portalem iLunch właścicieli restauracji. Prowadzącym warsztaty był Mistrz Kulinarny Robert Sowa, Wiceprezes Zarządu elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, autor wielu książek i publikacji o tematyce kulinarnej.

Mistrzowi towarzyszył zespół składzie: Sebastian Jakimiak, Robert Sowa, Kamil Antosik, Konrad Birek, Konrad Kornaszewski.

Po przywitaniu gości i omówieniu idei portalu, uczestnicy warsztatów przystąpili do wspólnego gotowania. Pięć drużyn kulinarnych wspólnie z Mistrzem oraz pod czujnym okiem jego wykwalifikowanych współpracowników przygotowało:
• szaszłyki mięsne z kardamonem, podane z sałatką z cebuli i papryki
• filet z łososia norweskiego z sałatką ze świeżych kiełków i aromatycznymi gruszkami
• makaron gryczany z bakłażanami, szynką parmeńską i pomidorami
• rozmarynowe combry jagnięce z zapiekanymi karczochami, rukolą i ciemnym kremem balsamico podane z grillowanym serem Torta de Canarejal
• kompozycję sushi z marynowanym imbirem, sosem sojowym i japońskim chrzanem wasabi

Wszystkie potrawy przygotowywane były pod okiem Pani Małgorzaty Gajewczyk – dietetyka z Akademii Zdrowego Żywienia. Pani dietetyk raczyła gości ciekawostkami na temat produktów wykorzystywanych do przyrządzenia potraw.

Degustacja potraw przeniosła nas w kulinarną wycieczkę po smakach świata. Byliśmy w surowej Norwegii ofiarującej nam łososia, gorącej Hiszpanii z rozpływającym się w ustach kremowym serem, we Włoszech, gdzie zajadaliśmy się bakłażanami i pomidorami pachnącymi toskańskim słońcem, w Grecji słynącej ze swej jagnięciny, a zakończyliśmy na dalekiej Japonii, która uraczyła nas różnymi odmianami swojej tradycyjnej potrawy – sushi.

 Ach, smak i aromat tych wszystkich potraw na długo pozostanie w pamięci uczestników, organizatorów i pracowników całego Parku Technologicznego – zapach przygotowanych przysmaków roznosił się bowiem po całym budynku.

Warsztaty były doskonałą okazją, aby wspólnie z gośćmi, ekspertami kulinarnymi  i szefami kuchni porozmawiać o idei smacznego i zdrowego odżywiania, która staje się coraz popularniejsza zarówno w Polsce, jak i na całym świecie.

Pragniemy podziękować Wszystkim, którzy przyjęli zaproszenie na Akademię Kulinarną iLunch. Zapraszamy na kolejne edycje!

Szczegóły na stronie: www.ilunch.pl