‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 20 – risotto z cukinią, gruszką i morelami

Jeśli nie macie ochoty lub pomysłu na danie mięsne, proponujemy przygotować kolorowe i smaczne risotto. Tradycyjnie risotto kojarzy się nam z południową częścią Europy, gdzie jest serwowane w wersji wytrawnej. Robert Sowa w piątkowym (25/03) wydaniu programu "Mój przepis na..." przedstawił wersję słodko-wytrawną. Smacznego!

Risotto z cukinią, gruszką i morelami

Składniki dla 4 osób:
1 czerwona cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
150 g masła wiejskiego
1,5 szklanki ryżu do risotto
1 l rosołu warzywnego Kucharek
2 cukinie
1 gruszka
10 suszonych moreli
100 g parmezanu
Papryka ostra mielona Prymat
Bazylia otarta Prymat
Sól ziołowa Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Kilka posiekanych listków kolendry

Sposób przygotowania:
Cebulę czerwoną kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Zaraz po wrzuceniu dodajemy masło i wsypujemy ryż. Całość smażymy aż ryż się zeszkli a następnie podlewamy porcją rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas podlewając rosołem.
Cukinie kroimy w grubszą kostkę. Gruszkę obieramy i również kroimy w kostkę. Suszone morele kroimy w drobniejszą kostkę. Gdy ryż wchłonie niemal cały rosół, wlewamy resztę rosołu, mieszamy, zmniejszamy ogień, dodajemy starty ser i pozostałe masło i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy kilka kaparów i dokładnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku bazylią.
Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami kolendry i posypujemy delikatnie startym parmezanem.

MPN_odc20_25.03_kolaz