‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 5 – dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem

MPN_logoKolejny, piąty odcinek programu Mój przepis na... za nami. W piątkowy wieczór, 4 marca, Robert Sowa podpowiedział, jak przygotować pieczonego dorsza z białą fasolką i wędzonym boczkiem. Idealne danie na obiad.

Niejednokrotnie wakacje czy urlop w słonecznych miejscach przywołujemy w pamięci za pomocą smaków. Robert Sowa zakochał się w dorszu w hiszpańskim klimacie - podanym z fasolką, bekonem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Połączenie może wydawać się niezwykle szalone, ale kulinarnie inspirujące. Spróbujcie koniecznie!

Pieczony dorsz z białą fasolką i wędzonym boczkiem

Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g filetów z dorsza
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
Do smaku olej z Pomidorów suszonych Smak
2 łyżki Pieprzu cytrynowego Prymat
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat

2 łyżki masła
100 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g białej fasolki (ugotowanej lub z puszki)
8 pomidorów koktajlowych
5 Pomidorów suszonych Smak
Tymianek Prymat
½ pęczka natki pietruszki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska Prymat w młynku

Sposób przygotowania:
Marynata: do miski wlewamy olej rzepakowy, odrobinę oleju z suszonych pomidorów, musztardę oraz Pieprz cytrynowy i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy filety z dorsza.
Zamarynowaną rybę przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i obsmażamy krótko z obu stron. W trakcie smażenia smarujemy filety pozostałą marynatą. Następnie kawałki ryby przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem).
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę cebulę i czosnek, a po chwili pokrojony w kostkę boczek. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy fasolę, połówki pomidorków koktajlowych i pokrojone w paski suszone pomidory. Przyprawiamy do smaku tymiankiem. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, dodajemy sól i pieprz.
Upieczoną rybę podajemy na aromatycznej fasoli z warzywami, udekorowaną natką pietruszki.

MPN_odc5_4.03_kolaz