‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 26 – ciasto bakaliowe ze śmietaną i owocami

16 października, w 26 odcinku programu Doradca Smaku TVN, Robert przygotował kolejną propozycję na pyszne ciasto. Jeśli lubicie suszone owoce oraz smak karmelizowanego mango i borówek to ten przepis jest dla Was. Smacznego!

Ciasto bakaliowe ze śmietaną i owocami

Składniki:
3-4 łyżki cukru trzcinowego
200 g masła
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki śmietany 12%
¾ szklanki bakalii
4-5 łyżek rodzynek sułtańskich
300 g mango
sok z ½ cytryny
3 łyżki borówek
100 ml miodu lipowego
świeże listki werbeny
1 op. cukru z prawdziwą wanilią Prymat
1 łyżeczka sody oczyszczonej Prymat
Do smaku: chili pieprz cayenne Prymat
Do dekoracji: listki mięty

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy 2/3 kostki masła, cukier z prawdziwą wanilią, jajka i miksujemy. Następnie dodajemy ¾ szklanki mąki pszennej, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i śmietanę. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do pozostałej mąki pszennej dodajemy pokrojone morele, żurawinę, miechunkę i 2 łyżki rodzynek, mieszamy. Bakalie wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Mango obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy mango, borówki, pozostałe rodzynki, miód. Doprawiamy do smaku chili i mieszamy. Całość karmelizujemy przez chwilę. Pod koniec dodajemy posiekane listki werbeny, mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z foremki. Jak ostygnie kroimy w grubsze plastry. Podajemy z karmelizowanymi owocami. Dekorujemy listkami mięty.