‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

10 listopada – dzień pod hasłem sushi

 

Ken Kawasumi to prawdziwy mistrz w swoim fachu. Przyrządza on sushi od ponad 30 lat,  jest bardzo cenionym ekspertem w tej dziedzinie i wykładowcą prestiżowej tokijskiej SUSHI ACADEMY. Jego misją jest także propagowanie sztuki przyrządzania sushi na całym świecie. Swoje wykłady Mistrz Kawasumi prowadził już w krajach skandynawskich i Australii, a w listopadzie br. na zaproszenie Ambasady Japonii w Warszawie przeprowadził wykłady dla polskich kucharzy reprezentujących ponad 70 lokali specjalizujących się w japońskiej kuchni. Podczas swojej wizyty odwiedził on również polskie sushi bary. Wyniki jego wizyty nie są niestety zadawalające. Okazało się bowiem, że z reguły używamy do przygotowania sushi niewłaściwego rodzaju ryżu, tanich i słabych jakościowo glonów nori oraz ryb i owoców morza, których wybór nie jest niestety imponujący na naszym rynku. Wiele do życzenia pozostawia również technika przyrządzania sushi i sposób jego podawania. Zdaniem mistrza Polacy zdecydowanie nadużywają sosu sojowego i chrzanu wasabi.

Warsztaty i wykłady prowadzone przez Kena Kawasumi okazały się prawdziwym wydarzeniem kulinarnym i przyciągnęły liczną rzeszę słuchaczy. Uczestniczyło w nich wielu dziennikarzy, znana autorka książek kulinarnych Hanna Szymanderska, a także lubiący poszerzać swoją wiedzę na temat światowych kulinariów Robert Sowa, który w skupieniu przysłuchiwał się słowom mistrza.