RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Stek z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką podany z sosem z zielonego pieprzu i czekolady

Stek z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką podany z sosem z zielonego pieprzu i czekolady
Okazje:
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

800 g polędwicy wołowej
Marynata:
100 ml oliwy z oliwek
50 g rozmarynu Prymat
2 posiekane ząbki czosnku
100 g cebuli
200 g gęsiej wątróbki
50 g zielonego pieprzu
100 g czekolady
200 g sosu demi glace
Sól
grubo mielony czarny pieprz Prymat
czosnek do smaku
50 g rozmarynu
100 ml oliwy z oliwek
50 ml koniaku
200 g włoskich kluseczek gnocchi
1 pęczek rukoli
80 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
80 g pomidorów cherry
50 g płatków sera parmezan

Przygotowanie

Polędwicę wołową oczyścić z błon, ze środkowej części wyciąć steki o wadze ok. 160 g. Mięso marynować przez ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę usmażyć do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium). Pod koniec smażenia należy delikatnie posolić z obu stron. 
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodać demi glace i czekoladę. Sos doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wątróbkę gęsią krótko usmażyć z obu stron i podawać zaraz po przygotowaniu.
Na talerze wylać sos czekoladowo-pieprzowy, na nim ułożyć steki. Na polędwicy umieścić plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podawać z włoskimi gnocchi, sałatką z rukoli, suszonych pomidorów, płatków parmezanu i pokrojonych w cząstki pomidorów cherry

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Łosoś norweski zapiekany z serem taleggio, figami i sosem balsamico

    Łosoś norweski zapiekany z serem taleggio, figami i sosem balsamico

  • Sos żurawinowy

    Sos żurawinowy

  • Mus z wątróbek drobiowych w świeżo mielonym czarnym pieprzu z chutney owocowym

    Mus z wątróbek drobiowych w świeżo mielonym czarnym pieprzu z chutney owocowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×