RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Ragoût z dyni z żurawiną amerykańską

Ragoût z dyni z żurawiną amerykańską
Pory roku:
Jesień
Okazje:
Domowe party
Obiad

Składniki:

250 ml bulionu
60 g suszonej żurawiny amerykańskiej
1 kg dyni
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
1 łyżka brązowego cukru
Sól
czarny pieprz do smaku
2 gwiazdki anyżu
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
3-4 dymki
250 g grzybów leśnych
1 pęczek kolendry
4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Bulion z dodatkiem żurawiny gotować na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Na patelni teflonowej rozgrzać łyżeczkę oleju słonecznikowego i smażyć na nim dynię przez 5 minut. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gdy cukier zacznie się roztapiać, dodać gwiazdki anyżu, ziarna pieprzu i bulion z żurawiną. Całość gotować na średnim ogniu przez około 10 minut.  
Dymki oczyścić i pokroić na kawałki długości 1 cm. Grzyby oczyścić i w zależności od wielkości pokroić na ćwiartki lub grube plastry.
Kolendrę umyć, osuszyć i grubo pokroić. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju, smażyć  grzyby i dymkę  na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodać potrawkę z dyni, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Całość doprawić do smaku, podawać ze śmietaną i świeżo siekaną kolendrą.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Zupa grzybowa z żurawiną amerykańską

    Zupa grzybowa z żurawiną amerykańską

  • Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami

    Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami

  • Flaki z imbirem, majerankiem, węgierską pastą chili i aromatycznym chlebem wiejskim

    Flaki z imbirem, majerankiem, węgierską pastą chili i aromatycznym chlebem wiejskim

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×