RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczona szynka z prosięcia w zalewie piwno-miodowej z goździkami

Pieczona szynka z prosięcia w zalewie piwno-miodowej z goździkami
Okazje:
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

1,5 kg peklowanej szynki z prosięcia
Marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
100 ml miodu pitnego (najlepiej trójniaka)
50 ml żołądkowej gorzkiej
4 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
8 goździków Prymat
4 łyżki marynaty piwno-miodowej Prymat

Przygotowanie

Skórę umytej i oczyszczonej szynki z prosięcia ponacinać w kratkę, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty, obłożyć gałązkami rozmarynu i odstawić na całą noc do lodówki.
Zamarynowaną szynkę piec 2 godziny w temperaturze 140ºC, pamiętając, aby szynkę z kością zawinąć w folię aluminiową, dzięki czemu unikniemy jej spalenia. 20 minut przed końcem pieczenia mięso należy odwinąć z folii, aby zrumienić skórkę.
Tak przygotowaną szynkę podawać z chrzanem i jabłkami, jagodami w żubrówce na zimno lub na ciepło oraz kapustą z kminkiem.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Tatar z łososia norweskiego z kaparami, jajkami przepiórczymi i czarnym kawiorem

    Tatar z łososia norweskiego z kaparami, jajkami przepiórczymi i czarnym kawiorem

  • Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

    Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

  • Bliny z jajkami przepiórczymi, czarnym kawiorem i jogurtem

    Bliny z jajkami przepiórczymi, czarnym kawiorem i jogurtem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×