RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Naleśniki z twarożkiem i syropem z żurawiny amerykańskiej

Naleśniki z twarożkiem i syropem z żurawiny amerykańskiej
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Okazje:
Śniadanie

Składniki:

Liczba osób:

Ciasto:
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżki oleju do smażenia
40 g orzechów włoskich
50 ml syropu klonowego
50 ml syropu z żurawiny amerykańskiej
Sok z 1 pomarańczy
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
100 g twarożku śmietankowego
Do dekoracji:
plastry pomarańczy
świeża mięta

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i sodą, dodać mleko i jajko, wymieszać ubijaczką. Ciasto odstawić na 20 minut do napęcznienia. Na teflonowej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Ciasto wlewać porcjami i smażyć naleśniki wielkości dużego spodka. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć. Syrop klonowy i żurawinowy połączyć z sokiem z pomarańczy. Dodać żurawinę i orzechy. Naleśniki podawać z twarożkiem i syropem żurawinowym. Udekorować plastrami pomarańczy i miętą.

 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Muesli czekoladowe z żurawiną amerykańską

    Muesli czekoladowe z żurawiną amerykańską

  • Sałatka śniadaniowa z białego sera i warzyw

    Sałatka śniadaniowa z białego sera i warzyw

  • Francuskie tosty z sosem z cranberries

    Francuskie tosty z sosem z cranberries

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×