Jestem bardzo szczęśliwy, że prestiżowy Oskar Kulinarny 2006 w kategorii książka przypadł mojej książce "Esencja Smaku". Jury przyznało mi tę statuetkę za kreatywność, ciekawą formułę książki, nowatorskie przepisy oraz przepiękne zdjęcia potraw doskonale podkreślające kulinarny kunszt autora. Moją dumę potęguje fakt, iż walczyłem z wieloma cudownymi autorami i ciekawymi książkami.
Obok "Esencji Smaku" nominowane były następujące książki: Bożena Dykiel „Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić żeby się nie narobić”, Pascal Brodnicki „Po prostu gotuj”, Monika Kucia i Kurt Scheller „Kuchnia polska jakiej nie znacie”, Marta Gessler i Agnieszka Kręglicka „Nowa Quchnia artystyczna/Kuchnia świata”, Tessa Capponi-Borawska „Dziennik toskański”, Magda Gessler „Kuchnia - moja pasja”, Hanna Szymanderska „Na polskim stole” oraz Maciej Kuroń „Grill. Potrawy z rusztu i ogniska”.