W tym miesiącu opowiem Państwu o kurce. Grzyb jadalny, doskonały, inaczej pieprznik jadalny - bo to jego botaniczna nazwa. Ma ona jeszcze wiele nazw ludowych: lisica, liszka, lepieszka. Znajdziemy ja w lasach iglastych w towarzystwie sosen i świerków. Znawcy i koneserzy stawiają ją obok takich "arystokratów" jak borowik czy maślak. Kurka posiada bardzo delikatny zapach i dość twardy miąższ. Jest bardzo odporna na długie transportowanie i co bardzo ważne jest odporna na atak owadów. Najsmaczniejsze są świeże o lekko "rozkwitłych kapeluszach. Polecam oczyścic suche grzyby, a następnie opłukać, ale pod bieżącą wodą, a nie moczyć aby zbyt nie zwilgotniały. Kurki mozna gotowac, dusic pasteryzowac, marynowac, a także zamrażać. Kto z nas nie słyszał i nie próbował jajecznicy z kurkami? Poezja!