‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

W zdrowym stylu

marzec 2009
W zdrowym stylu, marzec 2009

 

 

 

PIERŚ Z KACZKI Z CHUTNEYEM ŻURAWINOWYM

Składniki dla 4 osób:
2 piersi z kaczki (po ok. 300 g)
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz grubo mielony czarny Prymat
Marynata:
3 łyżki oliwek
przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Chutney z żurawiny amerykańskiej:
1 małe mango
1 cebula
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
200 g świeżej żurawiny amerykańskiej
100 g cukru
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka imbiru
1 limonka
½ laski cynamonu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania: 
Mango i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Chili posiekać. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu przez 10-12 minut, często mieszając. Gotowy sos powinien mieć konsystencję marmolady.
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na kilka godzin. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry. Podawać z dodatkiem chutney z żurawiny amerykańskiej.

 

ROLADKI CIELĘCE Z NADZIENIEM ŻURAWINOWYM

Składniki dla 4 osób:
8 sznycli z górki cielęcej (każdy o wadze ok. 70 g)
60 g suszonej żurawiny amerykańskiej
50 g orzechów włoskich
40 g miękkiego masła
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
100 ml czerwonego wytrawnego  wina
200 ml sosu z pieczeni cielęcej
1 łyżka zimnego masła
½ pęczka bazylii
sól, pieprz czarny, papryka słodka węgierska Prymat

Sposób przygotowania:
Listki bazylii, żurawinę i orzechy rozdrobnić mikserem, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie ugnieść z masłem w małej miseczce. Sznycle osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko oprószyć solą i pieprzem, posmarować przygotowanym wcześniej masłem żurawinowym, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Doprawić również z zewnątrz.
Na rozgrzanym maślę i oleju obsmażyć roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor (ok. 15 minut), cały czas podlewając tłuszczem wydzielanym podczas smażenia. 
Na 2-3 minuty przed zakończeniem smażenia zwiększyć ogień do maksimum. Wlać czerwone wino, krótko zagotować. Roladki zdjąć z patelni i odłożyć na półmisek. Wino prawie całkowicie wygotować, zalać sosem z pieczeni cielęcej, zredukować o połowę. Sos doprawić do smaku, trzepaczką rozprowadzić w nim zimne masło i serwować z roladkami. Roladki doskonale komponują się z ziemniakami z wody.

 

 

SERNIK Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

Składniki dla 4 osób:
300 g wielokrotnie zmielonego sera 
2 jabłka
2 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki soku pomarańczowego
2 jajka
50 ml sok gruszkowego
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
skórka z cytryny
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Żurawinę wymieszać z sokiem pomarańczowym, dodać pokrojone jabłka. Jajka, sok gruszkowy, ser, skórkę z cytryny, sól, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać do uzyskania kremowej masy. Dodać pokrojone owoce. Żaroodporną formę nasmarować tłuszczem, przełożyć do niej masę serowo-jabłkową. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Sernik podawać z sosem waniliowym.