‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Viva

styczeń 2010

 

Podróż samolotem dostarcza przyjemności również dzięki małym, smacznym przekąskom, które serwują linie lotnicze. Polskie Linie Lotnicze LOT w specjalnym konkursie na nowe menu w klasie biznes wybrały propozycję, której autorem jest znany mistrz kuchni Robert Sowa. Na wysokości kilku tysięcy metrów, patrząc na chmury, będzie można się delektować piersią z kaczki w słodkim sosie sojowym, roladkami z grillowanego bakłażana i cukinii z kozim serem oraz ulubionym deserem Giorgia Armaniego – czekoladową muf finką. Nowe, wspaniałe smaki będą doskonale pasowały do najnowocześniejszych samolotów świata, Boeingów 787 Dreamliner, które wkrótce dołączą do floty Polskich Linii Lotniczych LOT.

 

Orientalna pierś kaczki
4 piersi kaczki, marynata: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki oleju sezamowego, po łyżeczce posiekanego marynowanego imbiru, sambal oelek i grubo mielonego pieprzu, łyżka miodu i 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
2 kapustki pak choi, 20 dkg ugotowanego makaronu ryżowego, łyżka oleju sezamowego, 2 łyżki oliwy, prażone ziarna sezamu, kiełki soi i słonecznika, siekana papryczka chili, posiekane łodygi dymki, marchew pokrojona w słupki, 2 ząbki czosnku w plastrach, siekana kolendra, słodki sos sojowy.

Naciąć ukośnie skórę piersi kaczki. Natrzeć mięso marynatą. Pozostawić w lodówce na 2-4 godziny. Smażyć z obu stron, zaczynając od skóry. Dopiec w piekarniku 10 minut. Na oliwie z olejem sezamowym usmażyć dymkę, czosnek, chili, marchew. Dodać liście pak choi, makaron ryżowy, sos sojowy, chwilę smażyć. Podawać z piersią kaczki pokrojoną w cienkie plasterki, posypać ziarnami sezamu, kolendrą i kiełkami. Można też użyć piersi kurczaka.

 

Deser Giorgia Armaniego
25 dkg gorzkiej czekolady (70% kakao), 17,5 dkg masła, 12,5 dkg cukru pudru, 7,5 dkg mąki, 5 jajek

Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej (rondelek umieszczony w drugim rondelku z gotującą się wodą). Utrzeć jajka do białości z cukrem, dodać mąkę, wymieszać. Wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie wymieszać. Napełnić foremki do muf finek, wysmarowane masłem i posypane mąką. Piec 7 minut w temperaturze 200°C.

 

Roladki z bakłażana i cukinii z kozim serem
Cienkie plastry grillowanego bakłażana i cukinii uprzednio skropione oliwą, sokiem z cytryny , solą i pieprzem
Mus serowy: 30 dkg kremowego sera koziego, 10 dkg pokrojonych w paski suszonych pomidorów, łyżka siekanych kaparów, rozgnieciony ząbek czosnku, siekana bazylia, sól, pieprz cayenne.

Grillowane, ostudzone warzywa ułożyć na przemian na folii spożywczej. Nałożyć mus serowy i zwinąć, formując rulon. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Kroić w poprzek. Udekorować rukolą, bazylią, orzeszkami pinii, skropić sosem pesto.