‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Ugotuj.to

lipiec 2015
Ugotuj.to, lipiec 2015

Kurczak i warzywa to zgrany duet. Kurczaka możesz łączyć z dowolnymi, ulubionymi warzywami. Doskonale smakuje zarówno z papryką i pomidorami, jak i brokułami czy selerem naciowym. Oto propozycja Roberta Sowy - kurczak na zielono.

download,scaleCrop,185x292,id,13866,file,Zrzutekranu1

Kurczak na zielono

  • 4 udka kurczaka (bez skóry i bez kości)
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 10 dag różyczek brokuła
  • 10 dag zielonego groszku
  • 1 papryczka chili
  • 20 dag zielonej papryki
  • 10 dag pokrojonej zielonej fasoli szparagowej
  • 100 ml białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 200 ml śmietany 36-proc.
  • 1 pęczek natki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • bazylia
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy
  • sól do smaku

Udka kurczaka pokrój w grubą kostkę, posól i popieprz. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż mięso i mocno przysmaż z każdej strony. Dodaj czosnek, cebulę, papryczkę chili, paprykę i fasolę szparagową. Smaż 10 minut i zalej białym winem. Dodaj zielony groszek, brokuły i przyprawy, duś do miękkości. Przed podaniem dodaj śmietanę, zmiksowaną z oliwą bazylię, natkę i szczypior. Aby mięso miało bardziej wyrazisty smak, możesz zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.

PS> Najlepszym uzupełnieniem dla tego dania będzie ugotowany na sypko ryż. Jeżeli preferujesz lżejsze potrawy, zamiast tłustej śmietany zastosuj gęsty jogurt.

SMACZNEGO!