‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Polska The Times

luty 2009
Polska The Times, luty 2009

Często można usłyszeć, że można jeść albo smacznie, albo zdrowo. Na szczęście to tylko żart. Niewątpliwie bowiem można jeść i smacznie, i zdrowo. Dowodem na to mogą być małe czerwone jagody o lekko cierpkim aromacie, czyli żurawina. Dziś skupimy się na jej amerykańskiej odmianie.

Owoce żurawiny można z powodzeniem wykorzystywać w gotowaniu lub pieczeniu. Suszoną amerykańską żurawinę dodaje się np. do sałatek, jogurtów lub deserów, natomiast nektar żurawinowy służy do przygotowywania koktajli. Słowem, możliwości użycia żurawiny są naprawdę duże.

Na początek proponuję sześć dań z dodatkiem żurawiny. Urozmaicone, pomysłowe, z pewnością wzbogacą każdy posiłek.

 

Krempomidorowyzpestoziolowozurawinowym.jpgKREM POMIDOROWY Z  PESTO ZIOŁOWO-ŻURAWINOWYM

Składniki dla 4 osób:
1 duża puszka obranych pomidorów
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 mała czerwona papryczka chili
2 łyżki oliwy z oliwek
6 łyżek wytrawnego wermutu 
250 ml ubitej śmietany
sól, pieprz Prymat

 

Sos Pesto:
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
30 g orzechów włoskich
1 pęczek kolendry
1 pęczek pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz Prymat

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki i drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Wlać wermut, a następnie dodać pomidory z zalewą i śmietanę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 10-15 minut. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Zioła umyć, osuszyć i grubo pokroić, orzechy rozdrobnić. Zioła, orzechy i oliwę z oliwek zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Żurawinę pokroić, a następnie zmieszać ze zmiksowanymi ziołami i orzechami. Przed podaniem zupę polać aromatycznym sosem pesto.

 

 

sernikzjablkamiizurawinami.jpgSERNIK Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

Składniki dla 4 osób:
300 g wielokrotnie zmielonego sera 
2 jabłka
2 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki soku pomarańczowego
2 jajka
50 ml sok gruszkowego
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
skórka z cytryny, szczypta soli

 

Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Żurawinę wymieszać z sokiem pomarańczowym, dodać pokrojone jabłka. Jajka, sok gruszkowy, ser, skórkę z cytryny, sól, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać do uzyskania kremowej masy. Dodać pokrojone owoce. Żaroodporną formę nasmarować tłuszczem, przełożyć do niej masę serowo-jabłkową. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Sernik podawać z sosem waniliowym.

 

Pierszkaczkizchutneyemzurawinowym.jpgPIERŚ Z KACZKI Z CHUTNEYEM ŻURAWINOWYM

Składniki dla 4 osób:
2 piersi z kaczki (po ok. 300 g)
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz grubo mielony czarny Prymat

Marynata:
3 łyżki oliwek
przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

 

 

Chutney z żurawiny amerykańskiej:
1 małe mango
1 cebula
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
200 g świeżej żurawiny amerykańskiej
100 g cukru
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka imbiru
1 limonka
½ laski cynamonu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania: 
Mango i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Chili posiekać. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu przez 10-12 minut, często mieszając. Gotowy sos powinien mieć konsystencję marmolady.
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na kilka godzin. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry. Podawać z dodatkiem chutney z żurawiny amerykańskiej.

 

Filetyzhalibutazzurawina.jpgFILETY Z HALIBUTA Z ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ

Składniki dla 4 osób:
600 g filetu z halibuta
150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 ml śmietany
1 łodyga selera naciowego
3 szalotki, 100 g pieczarek
100 g świeżej żurawiny amerykańskiej
1 łyżka cukru, 3 gałązki tymianku
4 łyżki wytrawnego wermutu
2 łyżki masła, ½ pęczka bazylii
sól, pieprz biały Prymat

 

Sposób przygotowania:
Seler umyć, szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę cukru i skarmelizować na nim żurawinę. Dodać seler, szalotkę i pieczarki. Dusić przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek, wermut i bulion. Całość gotować na dużym ogniu, aż sos odparuje i pozostanie jedna czwarta jego objętości. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut, aby sos nabrał kremowej konsystencji. Rybę podzielić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle smażyć rybę przez 2-4 minuty z każdej strony. Sos żurawinowy doprawić do smaku, ułożyć na nim rybę i udekorować listkami bazylii. Tak przygotowane danie podawać z ziemniakami z wody.

 

 

Trocwsolizsosemzurawinowym.jpgTROĆ W SOLI Z SOSEM ŻURAWINOWYM

Składniki dla 4 osób: 
1 troć o wadze ok. 1 kg
1 ¼ kg soli, 3 białka

Sos:
1 mały świeży ogórek
50 ml jasnego octu balsamicznego
40 g cukru żelującego (2:1 - 2 łyżki cukru na 1 łyżkę wody)
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
1 łyżka oliwy z oliwek, 1 limonka
½ pęczka kolendry, sól, pieprz biały

Sposób przygotowania:
Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z białkiem. Blaszaną formę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać połową soli i ułożyć na niej troć. Pozostałą solą posypać rybę i docisnąć. Rybę piec przez ok. 30 minut w temperaturze 220ºC.
Ogórka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Limonkę obrać ze skórki, wycisnąć sok. Listki kolendry opłukać i drobno posiekać, żurawinę pokroić. Ocet gotować przez 3 minuty z cukrem żelującym. Dodać ogórka, skórkę i sok z limonki oraz żurawinę i gotować przez 2-3 minuty na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać kolendrę i oliwę z oliwek. Odstawić do ostygnięcia.
Z ryby usunąć skorupę z soli. Następnie troć wyfiletować, ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z chrupiącą bagietką.

 

Papardellezsosemzcranberriesiorzechowwloskich.jpgPAPPARDELLE Z SOSEM Z ŻURAWINY AMERYKAŃSKIEJ

Składniki dla 4 osób:
400 g makaronu pappardelle
250 g liści szpinaku, 2 kromki chleba tostowego
6 łyżek mleka, 125 g białego sera
4 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
80 g orzechów włoskich, 4 gałązki mięty
1 pęczek pietruszki, 1 mały ząbek czosnku
50 ml wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
Sól, pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:
Chleb tostowy namoczyć w mleku. Żurawinę i orzechy włoskie rozdrobnić, liście mięty i pietruszki porwać, a ząbek czosnku obrać i pokroić. Wszystko przełożyć do moździerza i utrzeć, następnie dodać namoczony chleb tostowy, wywar warzywny i oliwę z oliwek. Całość wymieszać do uzyskania gęstej pasty.
Sos żurawinowo-orzechowy przelać do miski, dodać biały ser, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami soku cytrynowego. Gotowy krem przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Szpinak podgrzać z łyżką masła, doprawić. Odlać ok. 100 ml wody, w której gotował się makaron, zmieszać z sosem orzechowym, podgrzać, a następnie wymieszać z makaronem i szpinakiem.