‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Playboy

luty 2011
Playboy, luty 2011

 

Jakkolwiek pyszne byłoby sushi, jedzenie japońszczyzny przed, w trakcie lub po imprezie nie jest wskazane. Chyba że ktoś jest niereformowalnym abstynentem i wódki nie tyka. Cała zdecydowana większość - która bawiąc się, za kołnierz nie wylewa - doskonale wie, że pijąc, trzeba zakąszać, żeby wszystko źle się nie skończyło.

Właśnie dlatego powstała restauracja Meta. Jej właściciele postanowili najpierw w Warszawie, a potem także w Zakopanem i Toruniu, powołać do życia miejsca czynne praktycznie non stop, w których w odpowiednim klimacie będzie można spożyć (alkohol) i posilić się (gorącymi i zimnymi zakąskami). W sprawach kulinarnych skorzystano z wiedzy i fantazji mistrza kulinarnego Roberta Sowy, jednego z najlepiej znanych polskich szefów. Sowa stworzył menu treściwe i odpowiednie do tego typu lokalu. Na zimno (w cenie 9 zł za porcję) można więc zjeść m.in. tatara (szybko stał się legendą Mety), śledzika w oleju lub occie, pasztet, salceson lub galaretkę z nóżek. Jeśli na gorąco to flaki, bigos, strogonowa, białą kiełbasę. Wszystko świeże, wyśmienite i jakże pasujące wspominającej młodość klienteli, tudzież tłumnie odwiedzającej Mety młodzieży, która lat PRL nie pamięta, ale ich magia ją fascynuje.

No właśnie, we wszystkich Metach udało się odtworzyć klimat tamtych czasów. Okazało się to prostsze niż się wydawało. Wciąż mnóstwo jest gadżetów z tamtych lat, którymi można udekorować ściany i bary. Co powiecie na oryginalne winylowe płyty, aparaty fotograficzne lub kredki z misiem Uszatkiem? Potem wystarczyło już tylko odpowiednio zaaranżować wnętrza, używając barowych stolików i stołków, drewna o charakterystycznej fakturze (przypomina meblościankę) i można było lokal otwierać. Wszystkie trzy Mety (mamy nadzieję, że będzie ich więcej, także w innych miastach w Polsce) cieszą się ogromnym powodzeniem. Menu Roberta Sowy w połączeniu z klimatem, który tworzą lokale, sprawia, że to właśnie w nich zaczynają się, trwają i kończą - nad ranem - najlepsze imprezy.

Info a la Carte
tel: (22) 826 45 13 www.metanafoksal.pl
ul. Mariusza Zaruskiego 2 34-500 Zakopane tel.: (18) 200 O2 43 wvwv.metanakrupowkach.pl
ul. Szeroka 34 87-100 Toruń tel.; (56) 653 81 78 www.metanaszerokiej.pl
od 11.00 do 6 rano