‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Pani Domu

grudzień 2013

To pyszne i delikatne ciasto często pojawia się na rodzinnym stole Roberta właśnie na wigilię. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, można więc upiec je niemal w ostatniej chwili przed rodzinną ucztą.
Dodajmy też sporo rodzynek. Rodzynki to po prostu wysuszone owoce wybranych odmian winogron.Jedzmy je jak najczęściej - wszystkie rodzynki są bowiem źródłem cennych przeciwutleniaczy, a także wielu witamin i składników mineralnych.
W sklepach można kupić kilka rodzajów:
• smyrneńskie (tureckie) są jasnożółte,dość duże.
• greckie (koryntki) - drobniejsze,o barwie od jasnożółtej do ciemnobrązowej. Pochodzą m.in. z Grecji i Kalifornii;
• włoskie (z Kalabrii) o zapachu muszkatołowym.
• chilijskie - duże, idealnie do pogryzania jako przekąska.