‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

MICE Poland

marzec 2011
MICE Poland, marzec 2011

(...) Tradycyjna kuchnia polska, mimo że niejednokrotnie atakowana była nowinkami ze świata, jak jeszcze kilka lal temu próbujące ją wyprzeć japońskie sushi, nadal nie opuszcza eventowych stołów. Polscy catererzy mimo wszystko chętnie czerpią inspirację ze światowych kuchni, a także sposobów podawania dań. - Podobnie jak w restauracjach trendem są otwarte kuchnie, tak aby było widać kucharzy, tak na bankietach i cateringach zapanowała moda, aby dania gorące były serwowane przez kucharzy. „Na żywo" krojone są szynki, smażone krewetki, włoskie makarony, tortille czy też smażone placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i kawiorem. Bardzo popularny dziś, podobnie jak kiedyś pieczone prosię, jest łosoś norweski wędzony na gorąco, filetowany bezpośrednio na przyjęciu przez kucharza - mówi Robert Sowa, właściciel Studia Kulinarnego Roberta Sowy (...).

(...) Charytatywnym Balu Przymierza Rodzin, który obsługiwaliśmy od strony cateringowej, był obecny Prezydent Bronisław Komorowski. W takim przypadku logistyka całego przedsięwzięcia jest całkiem inna. Wszystko odbywa się pod nadzorem lekarza Biura Ochrony Rządu. Skrupulatnie sprawdzane są wszystkie dokumenty. Odbywa się degustacja dań. Na bieżąco wykonywane są raporty. Dania muszą być przechowywane przez 48 godzin po evencie. Należy przedstawić kompletną listę osób zaangażowanych w projekt, poinformować o tym, jak odbywa się transport sprzętu i jeszcze wiele innych - opowiada Robert Sowa (...)