‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Jachting Motorowy

sierpień 2010
Jachting Motorowy, sierpień 2010

Myj je krótko, pod bieżącą wodą. Pamiętaj, że z czasem tracą witaminy – nie przechowuj ich więc zbyt długo. Szybko też się psują. Truskawki obdarowują swoim wspaniałym smakiem tylko raz w roku. Jeżeli nie chcesz, aby ci się znudziły, trzeba je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Podobnie maliny. To źródło witaminy C, dostarczają prowitaminy A, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Można je przygotować również w postaci przecierów oraz przetworów: dżemów, soków, konfitur.

Czarne jagody, które zawierają potas, wapń, cynk, żelazo, witaminy A i z grupy B oraz kwas foliowy – najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem na surowo lub jako kompoty, konfitury, soki. Z owoców możemy wyczarować fantastyczne kompozycje, tj. tarty, musy, kremy, sorbety, galaretki i wiele, wiele innych.

Jeśli zaś nie gustujesz w słodyczach i wypiekach, zawsze możesz uraczyć swoich gości deską serów w towarzystwie winogron, truskawek, melonów, arbuza czy sosu bakaliowo-orzechowego (figi, rodzynki, orzechy, miód i odrobina porto). Idealny deser na długie biesiady z kieliszkiem dobrego wina… Smacznego!