‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Gala – dodatek

marzec 2010
Gala – dodatek, marzec 2010

Dla najsłynniejszych mistrzów kuchni jajko stało sie inspiracją i pretekstem do stworzenia wspaniałych potraw. Ich wyjątkowe przepisy możesz wykorzystać, przygotowując wielkanocne śniadanie lub obiad.
Tekst: Daniel Bronkowicz

Robert Sowa
Jeden z najsłynniejszych polskich mistrzów kulinarnych. Był szefem kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski. Autor książek z własnymi przepisami, m.in. „W poszukiwaniu smaku doskonałego".

 

Wykwintne jajka przepiórcze
Ilość dla 4 osób, czas przygotowania: 30 minut

• 4 średnie buraki • 6 ugotowanych jajek przepiórczych • 4 filety anchois • po 4 łyżeczki czarnego i czerwonego kawioru • 80 g sera bundz • gałązki świeżego koperku, sól 
Emulsja pietruszkowa: kilka gałązek świeżej pietruszki • 50 m1oliwy z oliwek • 3 łyżki 12-letniego octu balsamicznego • świeżo mielony kolorowy pieprz

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki emulsji dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Umyte i osuszone buraki ułożyć na blasze, lekko osolić i piec przez mniej więcej godzinę w temperaturze 140°C Po upieczeniu buraki wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzach i udekorować połówkami jajek przepiórczych. Na każde jajko nałożyć odrobinę czarnego i czerwonego kawioru oraz fileciki anchois. Plastry buraczków skropić emulsją pietruszkową. Przed podaniem danie posypać tartym serem bundz i udekorować świeżym koperkiem.

 

W publikacji zaprezentowano również świąteczne propozycje Marty Gessler, Marthy Stewart, Agnieszki Kreglickiej, Gordona Ramsay’a, Magdy Gessler i Jamiego Olivera.