‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Czosnekwpomidorach.pl o N31 restaurant & bar by Robert Sowa

Czosnekwpomidorach.pl o N31 restaurant & bar by Robert Sowa

Na blogu kulinarnym czosnekwpomidorach.pl w dziale testuję/ recenzuję znaleźliśmy dzisiaj same przemiłe słowa o N31 restuarant & bar by Robert Sowa. Całość z przyjemnością cytujemy :)

Restauracja N31 to otwarta pół roku temu restauracja Roberta Sowy. Znajduje się w samym centrum Warszawy. Jest pięknie i elegancko urządzona, ale na szczęście bez zbytniego przepychu, który sprawia, że w restauracji czujemy się spięci. Nic z tych rzeczy. Profesjonalna i przyjazna obsługa sprawiają, że w N31 chce się przebywać i delektować potrawami, które serwują kucharze. Bez żadnego pośpiechu, właśnie tak jak lubię.

W restauracji najważniejsze jest oczywiście jedzenie, dlatego opowiem Wam co miałam przyjemność kosztować w N31.

Amuse bouche to tatar z tuńczyka z glonami wakame. Bardzo w porządku. Jedynie do czego można się przyczepić to było to trochę za słodkie. Słodkość przygniotła smak delikatnej ryby.

Restauracja N3

Amuse bouche

Potem było tylko wybitnie. Wszystko dopracowane w 100%. Idealne połączenie smaków, pięknie podane potrawy. Doskonale.

Carpaccio z żubra, foie gras, babka z rumem i sorbet z mandarynki.

Restauracja N31

Carpaccio, foie gras, babka z rumem, mus z mandarynki

Nie znam osoby, która nie lubi trufli. Zatem truflowa zupa krem z truflowym puree ziemniaczanym i oliwą truflową była strzałem w dziesiątkę! Delikatna, rozpływająca się w ustach, truflowa… cudowna. Jadłabym taką codziennie 🙂

Restauracja N31

Truflowa zupa krem

Druga ciepła przystawka – policzki wołowe z sosem Madera, kaszanką z podrobami, puree kalafiorowym i karmelizowaną marchewką.

Restauracja N31

Poliki wołowe

restauracja N31

Poliki wołowe

Kolejny talerz to miks moich ulubionych owoców morza – grillowana ośmiornica z krewetką i przegrzebkiem. Do tego puree z czerwonej papryki i puree z topinamburu. Komentarz do opisu i zdjęcia jest chyba zbędny 😉

Restauracja N31

Owoce morza

Restauracja N31

Ośmiornica, krewetka, przegrzebek

Idealnym przerywnikiem był orzeźwiający sorbet z maślanki z limonczello z galaretką z czarnej porzeczki.

Restauracja N31

Sorbet

Comber z sarny idealnie przygotowany. Mięso miękkie i doprawione w punkt. Grasica rozpływała się w ustach. Cudowne smaki.

Restauracja N31

Comber z sarny, grasica

Zakończeniem kolacji degustacyjnej było istne dzieło sztuki Pastry Chefa Krzysztofa Kopcińskiego. Domyślacie się zapewne, że miejsca w brzuchu nie było już za wiele, ale mimo to wyczyściłam talerz bardzo dokładnie 🙂 Mus z chałwy z prażonym sezamem i coulisem malinowym. Brawo Chef!

Restauracja N31

Mus z chałwy

Restauracja N31

Mus z chałwy

Do kolacji piłam bardzo dobre hiszpańskie wino. Hitem było Vinho Verde – Portal da Calcada. Bardzo polecam spróbować 🙂

Restauracja N31

Portal da Calcada

Restauracja N31

Po pierwszej wizycie w restauracji N31 stałam się ich wierną fanką i jestem przekonana, że wszystko co przygotują będzie najwyższych lotów. Nie mogę doczekać się następnej kolacji. Myślę, że odwiedzę N31 już bardzo niedługo 🙂

Restauracja N31
ul. Nowogrodzka 31, 00-511 Warszawa

Dziękujemy za tę przemiłą opinię i zapraszamy częściej.

Źródło: tekst i zdjęcia www.czosnekwpomidorach.pl