‹ Poprzednia książka   Następna książka ›

„UGRYŹĆ ŚWIAT”

„UGRYŹĆ ŚWIAT”

Podróżując odkrywamy świat - zapierające dech w piersi widoki, wspaniałe zabytki, fascynujące obyczaje i... nowe smaki, których świat ma tysiące. I to właśnie one stanowią esencję tej niesamowitej książki. 100 osób, a wśród nich Robert Sowa, opowiada o swoich kulinarnych odkryciach i przygodach. Dzięki tej publikacji dowiemy się, jakie warzywo zmogło Litwinów na Węgrzech, gdzie świnka morska jest przysmakiem i do czego w Kalabrii służy porrón.

Hanna Bakuła opowiada o niezwykłej wigilii z Apaczami, Marcin Prokop o szaszłyku z psa, a Robert Sowa o swojej fascynacji Norwegią. Razem z Olgą Bończyk poznamy uroki toskańskiej kuchni, a z Kevinem Aistonem przygotujemy English breakfast. Szewach Weiss podaje przepis na gęsie pipki, Jacek Hugo-Bader opowiada o mongolskim przysmaku, a Omena Mensah zdradza, co było jej przysmakiem w dzieciństwie.

Wszystkie opowiadania wzbogacone zostały przepięknymi zdjęciami z przeróżnych zakątków świata oraz przepisami na ulubione potrawy wszystkich osób zaproszonych do współtworzenia tej publikacji.